DATI DECI PASOŠE: iz Banke hrane upozoravaju - Mnogo mališana stranaca u Crnoj Gori bez zdravstvene zaštite

I. D. S.

15. 04. 2024. u 11:23

NEMALI broj dece stranaca živi u Crnoj Gori, a da ne ostvaruje prava koja im garantuje Konvencija o pravima deteta, među njima i pravo na zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

ДАТИ ДЕЦИ ПАСОШЕ: из Банке хране упозоравају - Много малишана странаца у Црној Гори без здравствене заштите

PR centar

Kako bi se ona, ali i njihovi roditelji, zaštitili, NVO "Banka hrane" pokrenula je peticiju da se pojednostavi procedura da deca rođena u Crnoj Gori dobiju državljanstvo, iako ga nemaju njihovi roditelji. Iz te organizacije pozivaju ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića da se što pre izjasni o zahtevu iz peticije.

Kako Medojevićeva navodi u dopisu ministru, reč je o životima mnogo dece i njihovih porodica.

- Peticija je predata 16. februara, a u njoj je ukazano da se mnogobrojna deca rođena na teritoriji Crne Gore nalaze u nepravednom položaju i nevidljiva su za crnogorski sistem zbog nedostatka priznavanja njihovog prava na državljanstvo. Zahtevamo od Ministarstva unutrašnjih poslova strogu primenu člana 7 Zakona o državljanstvu Crne Gore, koji se odnosi na dodeljivanje državljanstva deci rođenoj na teritoriji Crne Gore čiji su roditelji nepoznatog državljanstva ili bez državljanstva, kao i deci koja ne mogu dokazati državljanstvo druge zemlje - navodi se u tekstu peticije.

Prema rečima Medojevićeve, "Banci hrane" i "Ženama Bara" javljalo se više osoba koje se nalaze u veoma nepovoljnom položaju, te tvrdi da većina njih ne zna svoja prava, niti imaju način da se izbore za njih. Peticijom se traži pojednostavljenje procedure radi regulisanja statusnog pitanja dece rođene na teritoriji Crne Gore u slučaju neposedovanja putne isprave zemlje porekla.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave