"UVO ZA UVO" U VRANEŠU! Rezolucija o genocidu nad Srbima odgovor na predlog Rezolucije o genocidu u Šahovićima 1924.

M. SEKULOVIĆ

28. 02. 2024. u 09:33

"REZOLUCIJA o genocidu nad Srbima u Vranešu koji su počinili Turci, Bošnjaci, muslimani 1906. tokom Šemsi-pašine godine!"

УВО ЗА УВО У ВРАНЕШУ! Резолуција о геноциду над Србима одговор на предлог Резолуције о геноциду у Шаховићима 1924.

M. Sekulović

Ovo je odgovor građana Vraneša, kraja između Bijelog Polja i Pljevalja, na "Predlog rezolucije o genocidu u Šahovićima 1924" istoričara Šerba Rastodera, reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifata Fejzića i drugih... Dokument su predali Mandiću, u nadi da će tekst biti usvojen u Skupštini Crne Gore.

Da se zna prava istina, kažu Vraneši koji u Rezoluciji navode da je Župa Ljuboviđa, najbogatija župa za vreme Nemanjića, pala pod tursku vlast 1465. godine.

- U njoj su nastali značajni istorijski dokumenti: Vukanovo, a posebno Miroslavljevo jevanđelje, najlepši krasnopis kojeg civilizacija pamti. Prvi sačuvani popis stanovnika Župe Ljuboviđa iz perioda Osmanskog carstva izvršen je 1475/77. godine. Sva popisana imena su slovenska, a u župi je živeo isključivo srpski narod. Turci su Župu Ljuboviđu proglasili nahijom Vraneš, koji je Mala Sveta gora, sa bogatim kulturnim nasleđem u kojoj se pre dolaska Osmanlija nalazilo pet manastira i 26 crkava. Do 1912. godine sve ove bogomolje Turci (lokalni poturčenjaci muslimani) su porušili, a od kamena i sige od zidova sagradili svoje domove... Sveštenike i monahe su pobili ili proterali, imovinu crkava su uzurpirali i prisvojili - navode u Rezoluciji, u kojoj se tvrdi da su Srbi Vraneša pod turskom okupacijom bili izloženi pogromu, pa su neki od njih da bi sačuvali porodice vremenom primili islam.

Zverstva i žrtve

PRED turskom silom, ustanici su štitili odstupnicu - nejači, starim i bolesnim, ženama sa kolevkama, decom i stokom za prelaz preko Tare, kaže se u Rezoluciji i opisuju stravični detalji pokolja, zverstava pobesnelih Turaka, paljenja, silovanja i poimenična nabrajanja zločina i žrtava...

Kasnije su postali veći neprijatelji svojoj dojučerašnjoj pravoslavnoj braći od samih Osmanlija. Narod koji nije primio islam bio je izložen najgoroj torturi, ubijanju, zločinima i paljenju domova što se teško može opisati, kaže se u Rezoluciji i ukazuje na nasilno naseljavanje Vraneša muslimanskim življem, na harač i teror aga i begova iz Vraneša, ali i na pobunu protiv aga i begova Vraneša, za čije slamanje Porta određuje Šemsi-pašu Biševca od Rožaja (Čolovića), sa pet generala.

- Turci su odlučili da živog srpskog uva ne ostane u krvavoj vraneškoj krajini. Vraneš je opkoljen sa tri strane, prema procenama sa oko 25.000 vojnika i bašibozuka. Prvi otpor ugroženi Srbi Vraneša daju na Stožeru, gde je izginulo mnogo srpskog življa - piše u Rezoluciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)