KUČI NEĆE VOJVODU MIRKA: Traže da se spomenik iz centra Podgorice izmesti

V. KADIĆ

23. 01. 2024. u 21:36

GLASOVITO pleme vojvode Marka Miljanova - Kuči nadomak Podgorice, najavilo je pokretanje inicijative za izmeštanje spomenika Mirka Petrovića iz centra glavnog grada –Trga nezavisnosti. Tim povodom održan je i skup meštana koji su poručili da će se boriti svim pravnim sredstvima za ostvarivanje svog cilja jer je vojvoda Mirko, kako su ocenili, „ kučki krvnik koji je u Kučima klao decu u kolevci“! Podsetili su da je DPS namerno postavio taj spomenik kao osvetu Kučima koji su uvek bili protiv Mila Đukanovića i „njegove mafijaške elite“.

КУЧИ НЕЋЕ ВОЈВОДУ МИРКА: Траже да се споменик из центра Подгорице измести

V.K.

- Postavljanje spomenika  krvniku Kuča u centru Podgorice ustvari treća pohara Kuča. I stari i mladi treba da se udruže zajedno kako bi se sakupilo što više potpisa za peticiju da se pitanje uklanjanja spomenika stavi na dnevni red neke od narednih sednica  Skupštine opštine, kazao je književnik Perivoje Popović.

Predsednik Srpskog nacionalnog saveta Momčilo Vuksanović poručio je da „krvniku Kuča nije mesto na vratima Kuča.

- Glas Kuča mora daleko da se čuje, a o zločinu Mirka Petrovića i njegove vojske mora se javno govoriti, poručio je Vuksanović.

Sporni spomenik postavljrn je 31.jula 2017.godine i pored protivljenja Kuča. Ime vojvode Mirka crnim slovima je zapisano u istoriji ovog brdskog plemena. U narodu se i danas prepričava  naredba knjaza Danila, koju je sproveo njegov brat, vojvoda Mirko Petrović: „Udri Kuča na božiju vjeru, ako ga drugačije ufatiti ne moš... i djeca u kolijevke da se kolju!“

Razlog krvavog pita bio je bunt Kuča, koji nisu mogli da trpe teror koji je sprovodio cetinjski gospodar, Sablja Mirka Petrovića i njegove vojske sekle su glave tek rođene dece, a od njene oštrice nisu pošteđene čak ni žene trudnice. Prema kazivanju očevidaca iz vremena tih tragičnih događaja, posebno zapisu vojvode Marka Miljanova, posečene su 243 plemenske glave, od čega 17 „vojničkijeh“, dok su preostale bile staraca, žena i dece.

Obnova

BIVŠA vlast Mila Đukanovića razlog za podizanje spomenika vide u  njegovoj obnovi koji je u centru Mirkove varoši (Podgorica) postavljen 1886.godine, a srušen 1919.nakon detronizacije dinastije Petrović.

-Nije onsrušen zbog 1856.godine, već zato što je bio simbol crnogorske državnosti. Smetao je onima kojima je smetala Crna Gora, govorio je visoki funkcioner DPS Slavoljub Stijepović, poznat po čuvenoj aferi „koverta“ zbog koje je osumnjičen da je učestvovao u kupovini glasova na izborima.

„Glave ljudi i djece , koje su posječene, skupljene  su na uljanik popa Luke i pobodene na rozge oko uljanika, kako bi iž vojvoda Mirko moga gledat i vidjeti koliko iž je“, zapisao je vojvoda Miljanov.

Mirko Petrović Njegoš rođen je na Njegušima  1820.godine, bio je crnogorski vojvoda, diplomata, pesnik, stariji brat kneza Danila, a otac kralja Nikole. Vojvoda Mirko se proslavio nakon pobede  nad Turcima u bici na Grahovcu 1.maja 1858.u kojoj je zapovedao crnogorskom vojskom, a Kuči su se tada pozivali da spomenik bude izmešten na mestu te njegove velike pobede. Na postamentu spomenika je ispisano „Velikom vojvodi Mirku Petroviću (1820-1867) i crnogorskim junacima učesnicima oslobodilačkih ratova 1853,1862, 1876-1878“. Postolje spomenika je iz dva dela, napravljeno je od granita iz Indije, teško je 26 tona. Granit je iz Indije dopremljen u Podgoricu, dok je mermer stigao iz Prilepa. Obelisk sa postamentom je visok preko deset metara, a autor dela je poznati umetnik Dimitrije Popović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave