LOŠE VREME PRODUŽAVA POPIS Statističari će inicirati dodatnih sedam dana za evidentiranje stanovnika

V.K.

13. 12. 2023. u 12:06

UPRAVA za statistiku iniciraće da se popisni rok koji ističe 15.decembra produži sedam dana zbog loših vremenskih uslova kao i nedovoljnog broja popisivača.

ЛОШЕ ВРЕМЕ ПРОДУЖАВА ПОПИС Статистичари ће иницирати додатних седам дана за евидентирање становника

V.K.

To je saopšteno na sednici Odbora za praćenje primene sporazuma za održavanje popisa. Tokom prvih devet dana, u Crnoj Gori popisano je 416.513 ljudi.

- Najviše popisanih bilo je trećeg, četvrtog i petog dana, kada ih je bilo više od 50.000 dnevno. Poslednjih dana ta dinamika opada. To je i očekivano posebno tamo gde postoji manjak popisivača - Budva, Kotor, Tivat, Cetinje, iako je bilo dogovoreno i da instruktori u tim mestima budu angažovani kao popisivači kako bismo pojačali dinamiku - kazala je pomoćnica direktora Monstata Snežana Remiković. - Mi ćemo u toku dana prema Vladi inicirati produženje roka za popis.

Poslanik DPS Jevto Eraković je rekao da popis u Budvi protiče uz brojne neregularnosti.

- To je opština u kojoj iz sata u sat imamo nove nepravilnosti i gde imamo totalno različite interpretacije sporazuma, a pri čemu ništa nije evidentirano u zvaničnim izveštajima. Tamo dolazi do rapidnog smanjenja broja popisivača iz dana u dan. Ogromne su razlike u broju popisanih prema evidencijama koje poseduje opozicija i onima koje objavljuje Monstat. Razlika je tolika da ispada da su popisivači samo juče za dva sata u Budvi uspeli da popišu 2.700 građana - naveo je Eraković.

Muslimani

SABRIJA Vulić iz Nacionalnog saveta Muslimana poručio je da imaju dokaze kako u Petnjici popisivači pokušavaju da instruiraju građane.

- Govori im se kako ne postoji nacionalna, odnosno etnička odrednica Musliman, te da mogu samo da se izjasne kao Albanac, Srbin, Crnogorac ili Bošnjak - ustvrdio je Vulić.

 

Predsednik Srpskog nacionalnog saveta Momčilo Vuksanović ukazao je da određeni broj popisivača sa sobom ne nosi ćirilične popisnice, dodajući da neki od građana insistiraju na tome, pa vraćaju popisivače.

- Bilo je sporadičnih slučajeva, gde smo intervenisali, da popisivač nije znao da ima obe verzije popisnice - odgovorila je Remikovićeva. - Uvek su bili pola-pola upakovane. Na to je skrenuta pažnja svima i poslate su cirkularne poruke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!