ZBOG OBMAZDE UBIJENA I BEBA STARA 37 DANA: Kod Pljevalja konačno odata počast za 67 žrtava pokolja, mnogi su bili deca (FOTO)

M. DROBNjAK

10. 12. 2023. u 13:19

U SELU Sažići, MZ Crljenice, odsluženo je opelo za nevino stradale civilne žrtve fašističke odmazde 7. decembra 1941. godine, njih 67 većinom žena i dece.

ЗБОГ ОБМАЗДЕ УБИЈЕНА И БЕБА СТАРА 37 ДАНА: Код Пљеваља коначно одата почаст за 67 жртава покоља, многи су били деца (ФОТО)

Foto: M. Terzić

Posebnost ovog skupa na kojem se okupilo oko šezdesetak rođaka, potomaka i komšija postradalih, nije samo opelo odsluženo posle više od 80 godine od stradanja, veći i po prvi put zvanični dolazak predsednika opštine Pljevlja Darija Vraneša sa delegacijom Opštine Pljevlja.

Nakon obavljenog opela, koje su služili protojereji stavrofori Saša Janjić i Ognjen Perković, predsednik Opštine dr Dario Vraneš obratio se okupljenim pored masovne grobnice porodice Terzić.

- Ovo je prvi put da lokalna samouprava zvanično poseti ovo sveto mesto i pokloni se svim nevinim žrtvama. Pre 82 godine italijanski okupator je na najsvirepiji način ubio 67 ljudi, od kojih su mnogi bili deca. Najmlađa žrtva Jelenka Terzić imala je svega 37 dana! Da bi znali i osetili vreme u kojem živimo i našu budućnost mi se moramo osvrnuti na našu prošlost. Motiv ovog svirepog zločina je drugi zločin. Komunisti su ishitreno učinili, isto tako jedan zločin prema italijanskim vojnicima. To je bio je uzrok za ovu odmazdu nad nevinim stanovništvom. Isključivo zahvaljujući intervenciji tadašnjeg predsednika opštine Bogdana Nenadića i Dragice Šećerović, sprečeno je da ova odmazda ima i mnogo veće razmere. Mi kao narod moramo da shvatimo da je potrebno da sledimo ozbiljne ljude, a ne nikako pustolove. Neka nam događaji iz prošlosti budu opomena za buduće vreme - kazao je predsednik opštine Pljevlja Dario Vraneš.

On je dodao da će se lokalna uprava truditi da i u budućnosti ispoštuje žrtve na ovom i drugim mestima opštine.

Protojerej stavrofor Janjić je istakao da hrišćani nemaju pravo da mrze, moraju da praštaju, ali ne treba ni da zaborave. 

- Danas smo ovdje obavili opelo, a mislili smo parastos, jer smo u poslednjem trenutku saznali da žrtvama koje su u ovome groblju sahranjene, da čak neprijatelj nije dao nekoliko dana ni opelo da im se izvrši. Ove naše žrtve moramo gledati kao mučenike koji su svoje živote položili nevino, a nadamo se da je Gospod Bog njihove besmrtne duše ovenčao krunom mučeništva - istakao je Janjić. 

Profesor dr Zoran Terzić, medicinski direktor KCCG i jedan od potomaka postradalih Terzića podsetio je na stradanje meštana ovog kraja.

- Nakon Pljevaljske bitke i sukoba sa partizanima 1. decembra 1941. godine jedinice italijanske planinske divizije Pusterija smeštene u Prijepolju dobile su naredbu da izvrše nepravičnu odmazdu nad nevinim srpskim stanovništvom ovog kraja. Tokom 7. decembra italijanski vojnici su streljali u toj odmazdi 67 meštana ovog kraja, duž tadašnjeg puta koji je povezivao Prijepolje i Pljevlja. Jedina zajednička grobnica u pljevaljskom kraju, koja podseća na to stradanje i nevine žrtve je grobnica porodice Terzić u selu Sažići. Porodica Terzić je najviše postradala u dešavanjima vezanim uz Pljevaljsku bitku i u italijanskoj odmazdi je u jednom danu izgubila čak 24 svoja člana. Uglavnom su to bila deca, žene, stari, koji su streljani. Okupatori nisu poštedeli ni decu u kolevci - rekao je profesor Terzić.

Dodao je da su "Naši pradedovi, dočekali italijansku vojsku sa sinijama postavljenim ispred kuća na kojima su bili ikona Svetog Nikole, porodične krsne slave i zaštitnika našeg roda, kao i hljeb i so ponuđeni u znak ljubaznosti i gostoprimstva."

- Međutim, vojnici su opkolili kuće Terzića i poveli na streljanje bez izuzetka sve koje su zatekli, od bebe stare 37 dana, dece od dve, tri godine, omladine, žena, starih, malo ko je na vreme utekao ili pobegao sa strelišta. Tada je samo u selu Sažićima streljano 20 Terzića a u selu Bukovik još četvoro. Kuće, ambari i svi pomoćni objekti spaljeni su - podsetio je dr Terzić.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona