POD LUPOM 27 LAŽNIH DIPLOMA Tužilaštvo istražuje falsifikovano "znanje"

V.K.

06. 12. 2023. u 06:00

MINISTARSTVO prosvete, nauke i inovacija saopštilo je da su ove i prošle godine podneli 13 krivičnih prijava zbog sumnje u falsifikat inostranih diploma visokog obrazovanja i 14 zbog sumnje u falsifikat stranih isprava srednjeg obrazovanja.

ПОД ЛУПОМ 27 ЛАЖНИХ ДИПЛОМА Тужилаштво истражује фалсификовано знање

Foto: Alternativa Crna Gora

Univerzitetska profesorka i funkcionerka PzP, Branka Bošnjak nedavno je izjavila da je zavladala epidemija lažnih diploma i iznela tvrdnju da čak i u vrhu Vlade Crne Gore postoje pojedinci sa spornim diplomama! Upozorila je da Ministarstvo prosvete olako nostrifikuje sporne diplome.

Iz pokreta Alternativa saopštili su da, u Crnoj Gori ima 25.000 do 30.000 lažnih diploma! Najveći broj ih je u zdravstvu i prosveti, a dolaze iz Tutina, Novog Pazara, Prijepolja, Novog Sada, Bujanovca, Brčkog, Prištine, Trebinja. Iz ovog pokreta ukazuju da imaju bazu od preko 700 osoba sa lažnim diplomama koja pokrivaju najodgovornije pozicije u državnom sistemu!

- Ljudi sa fakultetom beže iz zemlje, jer se na konkursima za poslove javljaju partijski botovi koji trknu malo do Trebinja ili Tutina i za dan (1.500 evra) kupe diplomu pravnika ili menadžera - kaže za "Novosti" koordinator Alternativa Vesko Pejak.

Bivši ministar za borbu protiv korupcije Zoran Miljanić kaže da su najveći problem partijska zapošljavanja bez provere. Pošto je bio na čelu komisije u Ministarstvu unutrašnjih poslova, koja je proveravala diplome, Miljanić kaže da je za vreme njegovog mandata, na njihovu adresu za konkretna lica došlo oko 60 prijava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NOVA STRATEGIJA: Evo šta Ukrajinke sada rade kada moraju na teren protiv Ruskinja (VIDEO)