KOPLJA LOME OKO DAJBABA Odbor koji će se baviti razgraničenjem Podgorice i Zete počinje sa radom

I. D. S.

12. 10. 2023. u 10:45

KOMISIJA koja će se baviti podelom imovine između Podgorice i Zete, sa radom bi trebalo da počne ovih dana. Iz najmlađe crnogorske opštine poručuju da žele da se taj proces što pre okonča, a zahtevaće da se na nju vlasnički "prebaci" devet katastarskih opština na čijoj teritoriji je i aerodrom. Da li će za Glavni grad nešto biti sporno, znaće se kada komisija počne sa radom.

КОПЉА ЛОМЕ ОКО ДАЈБАБА Одбор који ће се бавити разграничењем Подгорице и Зете почиње са радом

Zgrada Opštine Golubovci u Zeti, Foto Fejsbuka

Predsednik Opštine Zeta Mihailo Asanović kazao je da primarno traže početak funkcionisanja pomenutog Odbora, kako bi se nesporna teritorija u što kraćem roku vlasnički "prebacila" na Opštinu Zeta i time rešili osnovni imovinski problemi bitni za nesmetano funkcionisanje Opštine Zeta.

- Uz to, prioritet je i fer podela kompletne imovine Glavnog grada i gradskih preduzeća, i nakon toga tek možemo razgovarati o konačnom razgraničenju dve teritorije - rekao je Asanović.

Kako tvrdi, Zeta ima nesporne katastarske opštine, koje su zajednički konstatovali na ranijem sastanku sa predstavnicima Grada i usaglasili da se na prvom sastanku Odbora konstatuje da se one prevedu na opštinu Zeta.

Članovi odbora

OPŠTINA Zeta osnovana je izmenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore koji je usvojen 16. avgusta prošle godine i stupio na snagu istog dana. U novoj postavci Organizacionog odbora biće Balša Špadijer i Milica Kadović. U ime opštine Zeta novi članovi Odbora biće Mihailo Asanović, Bojan Popović i Milan Stanović.

- Zeti pripadaju sve one opštine koje su definisane zakonom o teritorijalnoj organizaciji i odlukom o naseljima, imamo nesporne katastarske opštine Mataguži, Vranjina, Golubovci, Bijelo Polje, Mahala, Botun, Cijevna, Vukovci, Gostilj, a imamo KO Dajbabe koja će biti predmet razgraničenja i podele između nas i Glavnog grada. U pregovorima sa Podgoricom, samo su Dajbabe sporne - istakao je Asanović.

Govoreći o imovini koja pripada Zeti, Asanović je rekao da misle i na aerodrom "Golubovci" koji se nalazi na KO Golubovci i da sve što pripada pomenutim naseljima pripada i Opštini. Kako je kazao, već ubiraju prihode od aerodroma po osnovu takse i poreza na prirez.

Skupština glavnog grada danas bi trebalo da donese odluku kojom će biti izmenjen skoro kompletan sastav Organizacionog odbora, koji bi trebalo da predloži način uređenja odnosa između Podgorice i Opštine Zeta. Prema oceni Mitra Šušića, predsednika odbora NSD-a u podgoričkom parlamentu, još se ne može govoriti o tome da li će za Glavni grad biti spornih tačaka u podeli.

- Zato ne mogu reći da li bi Glavni grad trebalo nečega da se odrekne i šta smo spremni da damo, šta uopšte Zeti treba - rekao je Šušić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)