PENZIJE ĆE KASNITI ZBOG MANJKA POŠTARA Usled štrajka , Pošta Crne Gore neće imati dovoljno radnika da se na vreme dostave primanja

I. D. S.

04. 10. 2023. u 10:24

RADNICI "Pošte Crne Gore" od ponedeljka su u generalnom štrajku, rad su sveli na minimum i to će ostati tako, poručuju, sve do ispunjenja zahteva. U sporu zaposlenih i uprave kompanije, deblji kraj bi mogli da izvuku penzioneri i korisnici drugih naknada. Ukoliko štrajk potraje, moguće je da neće imati ko da dostavi novac, pa će i penzije kasniti.

ПЕНЗИЈЕ ЋЕ КАСНИТИ ЗБОГ МАЊКА ПОШТАРА Услед штрајка , Пошта Црне Горе неће имати довољно радника да се на време доставе примања

I. D. S.

Gotovo polovina radnika crnogorske pošte stupilo je u štrajk, pa poslovnice, dostava i ostale usluge funkcionišu sporije. Od ukupno 948 zaposlenih štrajk je podržalo njih 480. Štrajk nije moglo podržati ni 213 radnika koji su angažovani posredstvom agencije za ustupanje radnika, jer na to nemaju pravo, te su većinu posla prvog dana štrajka obavljali oni.

- Radnici koji podržavaju štrajk juče većinom nisu obavljali svoje radne zadatke, ali, ipak, u nekim slučajevima "izlazili su susret građanima". Šalteri u skoro svim poštama su funkcionisali, a većinu poslova odradili su radnici po ugovoru koji i nemaju pravo na štrajk - kazali su iz štrajkačkog odbora "Pošte Crne Gore".

Obustava rada mimo zakona?

U MEĐUVREMENU, štrajkači i menadžment kompanije u novoj su razmirici. Iz uprave kompanije tvrde da im je dostavljeno obaveštenje Inspekcije rada u kojem se konstatuje da nisu ispunjeni zakonski uslovi za stupanje u štrajk.

- Inspekcija upozorava subjekt nadzora da su za postupanje suprotno odredbama Zakona o štrajku definisane kazne od 500 do 1.000 evra, za zaposlene, članove štrajkačkog odbora, straže i predstavnike sindikata - navodi se u saopštenju.

Zaposleni tvrde da takvo tumačenje predstavlja pokušaj zastrašivanja radnika.

Ipak, problemi bi tek mogli da nastupe, upozorava predsednik štrajkačkog Odbora, Jugoslav Marković. Kako je kazao, ukoliko uskoro ne budu dobili pozitivan odgovor na njihove zahteve, odnosno ne dobiju traženo povećanje zarada i bolje uslova rada, moglo bi da dođe i do kašnjenja u isplati penzija.

- Pošte rade u obimu u kojem mislimo da je dovoljno, poslodavac ima na raspolaganju 700 radnika koji nisu u štrajku. Ukoliko naši zahtevi ne budu ispunjeni, doći će do kašnjenja penzija, jer nema dovoljno službenika - kazao je Marković.

Koliko je realna mogućnost da dođe do kašnjenja isplata, kako penzija, tako i ostalih naknada koje dostavlja služba pošte, među kojima i dečji dodaci, iz "Pošte Crne Gore" nisu odgovorili. Ostali smo uskraćeni za podatak koliko poštara je trenutno na raspolaganju za Glavni grad, te kakvi još problemi u funkcionisanju se mogu očekivati ukoliko štrajk potraje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Evo kako se proizvodi najkvalitetniji Perfeksov toalet-papir