UVODILI POREZ, SAD ŠTITE DŽEP Poslanici DPS predložili vladi set mera za zaštitu životnog standarda

I. D. S.

19. 09. 2023. u 19:00

NEKADA prvaci u osmišljavanju raznih poreza i prvi u redu za povoljne stambene kredite, funkcioneri bivšeg režima, sada, kada su van ministarskih fotelja, setili su se da brane standard građana. Poslanici DPS predstavili su set mera za koje su procenilio da je potrebno oko 55 miliona evra.

УВОДИЛИ ПОРЕЗ, САД ШТИТЕ ЏЕП Посланици ДПС предложили влади сет мера за заштиту животног стандарда

DPS

Na predloge DPS, reagovao je ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović, navodeći da su ekonomske mere krajnje populističke.

- Iskreno, očekivao sam ipak nešto smislenije i sa manjom dozom populizma. Možda da su dodali nešto oko besmrtnosti, pa da upotpune priču - poručio je Đurović.

Umanjenje akciza na gorivo

ČINI se da bi Vlada mogla makar deo predloženih olakšica uskoro da realizuje. Iz Ministarstva kapitalnih investicija je upućena inicijativa da se akcize na gorivo umanje za 50 odsto. Kako navode u tom resoru, predlog je upućen uzimajući u obzir aktuelne cene naftnih derivata, koje su se od početka godine povećavale 11 puta.

Poslanik DPS Nikola Milović kazao je da bi trebalo doneti odluku o umanjenju akciza na gorivo do 50 odsto, obezbediti jednokratnu pomoć od 150 odsto za korisnike najniže penzije... Kao i pomoć od 350 evra za korisnike materijalnog obezbeđenja porodice. Podstanarima pomoć od 300 evra.

- Odobriti 40 odsto popusta na računima za struju za socijalno ugrožene. Osloboditi plaćanja ili subvencionisati 100 odsto troškove smeštaja i ishrane učenika i studenata korisnika domova - kazao je Milović.

Tu se nisu zaustavili sa zahtevima, te u toj partiji traže i subvencije za drva i pelet i to po cenama 25 odsto nižim od tržišnih za socijalno ugrožene.

Svi ovi predlozi ne bi bili čudni da ne dolaze iz redova partije koja dok je bila na vlasti nije bila široke ruke kada je reč o pomoći ugroženima, ali je bila vrlo kreativna kada je trebalo da smisli novi porez. Između ostalog, jedno vreme su naplaćivali taksu "evro po evro" i na taj način za godinu od građana uzeli više od 15 miliona evra, naplaćujući evro za svaku SIM karticu, brojilo za struju i kablovski priključak. Ostaće upamćena i poruka bivšeg predsednika države i DPS, Mila Đukanovića, koji je u vremenu rekordnih cena goriva i dodadnog oporezivanja na isto, poručio da je gorivo luksuz.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)