SVEČANO: Preobraženskom litijom proslavljena slava Žabljaka (FOTO)

M. D.

19. 08. 2023. u 17:39

PRAZNIK Preobraženja Gospodnjeg molitveno i svečano je proslavljen na Žabljaku svetom Liturgijom, prazničnom litijom vernog naroda i blagosiljanjem slavskog kolača i grožđa.

СВЕЧАНО: Преображенском литијом прослављена слава Жабљака (ФОТО)

Foto: Eparhija budimljansko-nikšićka

Svetom arhijerejskom liturgijom u sabornom hramom Hristovog preobraženja, na kojoj su službu vršili njihovo preosveštenstvo vladike raško-prizrenski Teodosije i budimljansko-nikšićki Metodije sa brojnim sveštenstvom i sveštenomonaštvom obje Eparhije, i uz molitveno učešće vernog naroda žabljačkog kraja i gostiju gradića pod Durmitorom, zatim litijom ulicama grada i blagosiljanjem slavskog kolača i grožđa na Žabljaku je obilježeno sveto Preobraženja koji se praznuje i kao slava grada.

U hramu posvećenom velikom prazniku Preobraženja Gospodnjeg, najpre je, u petak 18. avgusta 2023. godine, služeno svečano večernje bogosluženje, a na sam praznik je služena Sveta Arhijerejska Liturgija.

Luturgiju su služili episkopi  raško-prizrenski Teodosije i budimljansko-nikšićki Metodije sa brojnim sveštenstvom i sveštenomonaštvom obje Eparhije, i uz molitveno učešće vernog naroda žabljačkog kraja i gostiju ovog divnog gradića pod Durmitorom.

Rečima srdačne dobrodošlice Vladiku kosovsko-metohijskog i raško-prizrenskog Teodosija i sveštenstvo, predstavnike Opštine Žabljak, goste sabranja i verni narod, pozdravio je episkop Metodije, čestitajući veliki i divni praznik, koji je slava grada i njegovog Sabornog hrama.

- Neka nam je srećno i ovo divno sabranje blagosloveno i preobraženo koje je bilo potpuno nezamislivo pre nekoliko decenija i godina, da se ovoliko naroda sabere, a ne samo da se ovoliko naroda sabere, nego da budemo ovdje svi na okupu, i oni koji upravljaju ovim gradom, i oni koji žive u ovom gradu i oni koji su poreklom iz ovog grada, i oni koji vole ovaj grad, ovo mesto, ovaj kraj, ovu planinu, koji su na bilo koji način vezani osećanjima, porekom, ljubavlju za ovo mesto i za ovaj veliki, slavni i veličanstveni praznik Crkve Hristove Preobraženja Gospodnjeg, kazao je vladika Metodije, osvrnuvši se na pročitano sveto Jevanđelje u kojem se kaže kako se Hristos na Gori visokoj preobrazio pred svojim izabranim učenicima i apostolima.

Po odsluženoj Liturgiji, kroz grad Žabljak je prošla tradicionalna Preobraženjska litija vernog naroda, koju su predvodili vladike Metodije i Teodosije a odmah iza njih i predstavnici najvišeg rukovodstva grada podno Durmitora Radoš Žugić, predsednik Opštine Žabljak i Ivan Popović, predednik Skupštine opštine Žabljak.

Episkop raško-prizrenski Teodosije čestitajući praznik i slavu grada kazao je da svi sabrani kao nekada ljubljeni učenici Hristovi Petar, Jakov i Jovan, budemo svedoci Hristovog preobraženja.

- U današnji praznik Preobraženja Gospodnjeg, koji je jedan u nizu od deset Gospodnjih praznika, koje slavimo u toku godine, sabrali smo se svi na ovoj visokoj gori na kojoj je podignut hram, posvećen Preobraženju Gospodnjem da služimo Gospodu Bogu živome, da svi sabrani zajedno pokažemo da smo telo Hristovo, da smo Crkva Hristova i da kao nekada ljubljeni učenici Hristovi Petar, Jakov i Jovan, budemo svedoci Hristovog preobraženja, da i mi, pričestivši se Telom i Krvlju Gospoda našeg ispunimo se Gospodom i da se i mi preobrazimo dušom i telom. To je cilj našeg života ovde na zemlji, po rečima Svetog Serafima Sarovskog, da zadobijemo Duha Svetog, da se preobrazimo, da i mi sijamo božanskom svetlošću koja nije od nas, nego od Gospoda. Ima li išta dobro da je u nama što živimo i što činimo da nije od Gospoda, ukazao je Vladika Teodosije.

Slaveći danas Preobraženje Gospodnje blagodarimo na prvom mestu Bogu, za Njegov dar, za mir, radost, svu ljubav koju nam Gospod daje, rekao je Vladika, dodavši: Dolazeći sa našeg Kosova i Metohije na ovu visoku goru, celim bićem osećam da sam svoj na svome, a, isto tako, kad vi dođete na Kosovo vi ste svoji na svome. Gospod nas je spojio ljubavlju svojom, žrtvom svojom i mi, služeći Bogu, upravo, prinosimo žrtvu Njemu, ali i služimo jedni drugima. Sabirajući se ovdje, na Kosovu i svuda gdje se slavi ime Gospodnje, pokazujemo tu ljubav Božju, jer je Gospod dao i zapovest: Ljubite jedni druge i po tome ću poznati da ste moji učenici, ako budete imali ljubavi među sobom. Nije to obična, nekakva prolazna, zemaljska ljubav. To je božanska ljubav kojom je On stvorio ovaj svet, naveo je Episkop raško-prizrenski.

Domaćin slave bio je Mlađen Šljivančanin, a sledeće godine domaćin će biti Episkop budimljansko-nikšićki Metodije sa sveštenstvom, predsednikom Opštine i upravom grada Žabljaka.

Slavlje je nastavljeno uz trpezu ljubavi, upriličenom u porti Parohijskog doma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)