SPAJAJU CRNU GORU I BIH: Abazović otvorio prvu deonicu puta Pljevlja– Metaljka (FOTO, VIDEO)

M. D.

28. 07. 2023. u 13:06

PREDSEDNIK Vlade Crne Gore Dritan Abazovi sa predsednikom Opštine Pljevlja Dariom Vranešom direktorom Uprave za saobraćaj Radomirom Vuksanovićem i izvršnim direktorom Monteputa Milanom Ljiljanićem, otvorio je rekonstruisanu prvu fazu regionalnog put Pljevlja – Metaljka koji spaja Crnu Goru sa Bosnom i Hercegovinom.

СПАЈАЈУ ЦРНУ ГОРУ И БИХ: Абазовић отворио прву деоницу пута Пљевља– Метаљка (ФОТО, ВИДЕО)

Foto:M. Drobnjak

- Od ranije je poznat moj stav da je država potpuno neopravdano zapostavila ovaj grad. Nadam se da ovo i simbolično i suštinski znači da se ti trendovi menjaju i verujem da ćemo se, u budućnosti, ovakvim povodima sve češće sretati na teritoriji opštine Pljevlja - kazao je predsednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović.

Premijer u tehničkom mandatu je istakao da je Vlada tu da pomogne da se srede putni pravci od Pljevalja i prema Bosni i Hercegovini i prema Srbiji.

-Cilj je je da imamo što otvorenije saobraćajnice, veću mobilost građana i biznisa u narednom periodu - kazao je Abazović.

Treba kazati da je Abazović otvorio put iako jedna deonica tog puta od Dajevića hana do Jugoštice dužine 1,7 kilometara još nije završena, već je samo postojeći put presvučen novim slojem asfalta.

Predsednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš je istakao da je rekonstriusanom dionicom dobijena moderna saobraćanica na zadovoljstvo svih građana Pljevalja.

-Ovo je jedina i prva ozbiljna rekonstrukcija ovog puta otkako je napravljen pre 130 godina, kazao je Vraneš.

On je podsetio da je ovaj put urađen krajem 19. veka za vreme Austro-Ugarske. Pojasnio je da će biti i rekonstruisana i dionica puta od Vojne pumpe u naselju Guke do Dajveića hana.

-Ja se nadam da će ta dionica biti veoma brzo rekonstruisana a mi ćemo uraditi i gradsku rasvetu i šetalište - rekao je Vraneš.

Direktor Uprave za saobraćaj Radomir Vuksanović kazao da je već raspisan tender za izbor projektanta za rekonstrukciju ostatka puta do granice sa Bosnom i Hercegovinom.

-Sa novom lokalnom upravom smo dogovorili i rekonstrukciju dionice od 4 km koja će povezati samo gradsko jezgro i ovaj put. Opština će odraditi projekat, a Uprava za saobraćaj rekonstrukciju - kazao je Vuksanović i dodao da je izgradnja puta trajala duže nego što je trebalo zbog kovid krize i rata u Ukrajini. -Sve je to uzrokovalo da bukvalno imamo situaciju da izvođači su bili prinuđeni da pod cenu pokretanja bankarskih garancija raskidaju ugovor. "Crna Gora put" je imao sluha u ovom slučaju i odradio je posao do kraja.

Govoreći o nerekonstruisanoj deonici od 1.7 kilometara, Vuksanović je kazao da su oni preduzeli sanacione mere i taj deo puta je presvučen asfaltom.

-Taj deo puta će biti uključen kada bude rađena rekonstrukcija puta od grada do Dajevića hana - dodao je Vuksanović.

Rekonstruisana deonica regionalnog puta Pljevlja - Metaljka  - prva faza Krće (Baljenovac) duga je 15 kilometara. Vrednost radova je 12.097.955 evra. Rekonstrukcija ovog puta u drugoj fazi bi obuhvatala deonicu puta od mesta Krće (Baljenovac) do mesta Metaljka (granica sa BiH), dužine 18 kilometara. Realizacijom projekta stvorili bi se preduslovi za prekategorizaciju ovog regionalnog puta u magistralni.

Put prema Čajniču je jedan od najgorih u državi sa puno krivina, rupa i ulegnuća na asfaltu.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)