HAJKA NA SRBE NE PRESTAJE: Naš narod u Crnoj Gori diskriminišu i posle pada režima DPS

V. KADIĆ

09. 07. 2023. u 07:00

BESPRIZORNA hajka na Srbe nastavila se u Crnoj Gori i posle pada režima Mila Đukanovića. Nametnuta hipoteka "državnog neprijatelja" ovih dana kulminirala je neprimerenim napadima na predsednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića zastrašujućim porukama i pretnjama smrću. Mnogi Srbi podno Lovćena targetirani su godinama i prepoznati kao "remetilački faktor" zbog čega i dalje plaćaju visoku cenu.

ХАЈКА НА СРБЕ НЕ ПРЕСТАЈЕ: Наш народ у Црној Гори дискриминишу и после пада режима ДПС

V.K.

Pored Kovačevića u to društvo su "spakovani" narodni guslar Milomir Miljanić i etno-pojac Danica Crnogorčević, ali i odbornici i poslanici Nove srpske demokratije i Demokratske narodne partije, kao i mnogobrojni litijaši kojima se sudi po raznim osnovama. Srbi se satanizuju čim posete svoju braću u Srbiji ili Republici Srpskoj, jer

njihovi "politički biografi" u Podgorici to doživljavaju kao "izdaju države Crne Gore zarad slugeranjstva Beogradu".

- U Montenegru je na delu politika aparthejda. Jer ne samo strukture bivšeg režima, nego, nažalost, pojedini domaći i strani faktori iz redova pobedničkih stranaka sa

izbora 2020.godine, podržavaju politiku brutalne, nacionalne i političke diskriminacije, segregacije i obespravljivanja. To je postalo toliko vidljivo da bode oči! Prvo se pokazalo u nemogućnosti da mi kao jedan od pobednika izbora, koalicija "Za budućnost Crne Gore", činimo vlast. I to samo zato što reprezentujemo Srbe, jer navedene strukture žele našu asimilaciju ili proterivanje po modelu Mila Đukanovića ili
njegovog poslušnika Duška Markovića - kaže u razgovoru za "Novosti" funkcioner Nove srpske demokratije Budimir Aleksić.

Naš sagovornik kaže da se Srbi sprečavaju da vode autentičnu nacionalnu politiku.

- Traži se da priznamo lažnu državu Kosovo koja je nastala na trgovini ljudskim organima. I to zahtevaju oni čiji su funkcioneri iz policijskih struktura planirali i organizovali sušenje ljudskih organa na Njegušima! Znači, Petar Lazović, sin bivšeg pomoćnika direktora Uprave policije Zorana Lazovića, preko skaj-aplikacije pretio je da će "onima koji su protiv njih sušiti džigericu na Njegušima" - dodaje Aleksić.

Suđenje za verbalni delikt

PROBLEM stranaka pobednica izbora iz 2020. godine je bio što Srbi ne priznaju lažnu državu Kosovo. Da je priznajemo, bili bi smo Crnogorci ili Albanci - jasan je Aleksić. - Marku Kovačeviću je svojevremeno suđeno za verbalni delikt, jer je rekao da u Srebrenici nije bio genocid. Ne samo što nam sude za verbalni delikt nego i za neverbalnu komunikaciju, pa nam stavljaju na teret i pokret ruku ili da li je neko namignuo.

Narodni guslar Milomir Miljanić pozvan je u Centar bezbednosti Nikšić nakon nastupa u jednom nikšićkom restoranu i interpretiranja čuvene epske pesme "Od Glave Zete do grada Spuža". Ova popularna pesma traje vekovima i tek sada je kod određenih antisrpskih krugova u Crnoj Gori postala nepoželjna. A njeni stihovi su:

"Od Glave Zete do grada Spuža, krvavi lanac vojske se pruža. Pritisli Srbi turske livade, Turcima u Spuž zadaju jade. A serdar Vule sa visoke kule, džeferdar pali, kukaju bule. Leleču Turci, kukaju bule, oj lele, lele, evo ga Vule. A serdar Janko sa sabljom maše, udrite braćo srpstvo je naše!"

I slava na sudu

IAKO je glasovima odbornika vladajuće koalicije omogućeno da 12. maj, Dan Svetog Vasilija Ostroškog bude slava grada Nikšića, odbornici okupljeni oko DPS su ocenili da se time vrši diskriminacija nepravoslavnih građana. - Očekujem da Ustavni sud potvrdi odluku o zakonitosti proglašenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca za slavu našeg grada - kazao je predsednik Opštine Marko Kovačević.

Na meti komita se našla i etno-pojac Danica Crnogorčević koja je pevala crnogorsku himnu "Oj svijetla majska zoro", čiji tekst govori o zajedničkoj junačkoj prošlosti i bratstvu Srbije i Crne Gore, ali bez spornih Drljevićevih stihova.

Pred sudom u Nikšiću se našlo 35 Srba zbog incidenta koji se dogodio 13. jula prošle godine na Dan državnosti u centru Nikšića kada su pokušali da dođu do Trga slobode i obeleže veliki praznik. Međutim, tu su već bili okupljene komite iz Cetinja, Rožaja, Gusinja, Plava, Bijelog Polja, Podgorice, koji su podigli tenzije u gradu podno Trebjese. Policija je uprkos kamenicama i flašama koje su nemilice letele uspela da spreči teži inident.

Sramna propaganda "Pobjede"

 PODGORIČKA "Pobjeda" najavila je da će 13. jula čitaocima pokloniti kljigu "Najveći zločin u istoriji". Radi se o delu koje, kako se navodi, svedoči o "stradanju Crne Gore i njenog naroda nakon 1918. godine". - Autor Jovan Čubranović sabrao je u knjizi međunarodno važna arhivska i pravna dokumenta koja svedoče o nezapamćenom "belom teroru" i srpskoj diktaturi "krvi i tla" nad nedužnim crnogorskim stanovništvom, te ulozi velikih sila u zataškavanju zločina i nereagovanju na vojno anektiranje države Crne Gore od Srbije - piše u najavi koju je objavila "Pobjeda".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?