RASTE REVOLT RADNIKA INSTITUTA IGALO: Novi znak protesta, obustava prijema dela pacijenata

V.V.

06. 06. 2023. u 15:43

Premda je zaposlenima u Institutu Igalo isplaćena februarska i deo martovske zarade, proteste radikalizuju. Odlučili su da od 7. juna obustave prijem pacijenta preko Fonda zdravstva, Sindikata i Fonda PIO Crne Gore. Primaće decu i nepokretne pacijente.

РАСТЕ РЕВОЛТ РАДНИКА ИНСТИТУТА ИГАЛО: Нови знак протеста, обустава пријема дела пацијената

fOTO: V.V.

O odluci su obavestili menadžment, naglasivši da im je žao  što je do ovoga došlo, ali to jerezultat odnosa prema ovoj zdravstvenoj ustanovi premijera Dritana Abazovića, ministra zdravlja Dragoslava Šćekića i minstra finansija Aleksandra Damjanovića. Ugostitelji koji protestvuju  a podržavaju ih i kolege i pacijenti zahtevaju isplatu  pola martovske, aprilske i majske plate i potpisivanje kolektivnog ugovora, a potom i rešenje za dalje sigurno poslovanje Instituta.

Nisu odustali ni od dvočasovne blokade trajektnog prelaza Kamenari- Lepetane koja je najavljena za četvrtak 8. juna. Izvinjavaju se svima zbog neprijatnosti koje će ta blokada proizvesti a mole za solidarnost i razumevanje.

Šef restorana u Institutu,  Veselin Vuković  objašnjava da ugostitelji i kuvari od ove sedmice ne organizuju jednočasovne proteste ispred restorana, ali su izabrali radikalnije poteze. Zahvalio je premijeru i Vladi Crne Gore što su ih naveli na ovakve odluke uz opasku da radnici Instituta nisu zaslužili ovo što im rade.

V.d. direktora Instituta dr Savo Marić objasnio je da je zbog odlaganja uplate avansa, račun te ustanove blokiran na 300 hiljada evra po osnovu tužbi radnika, pa su umesto dve isplatili jednu i po zaradu.

Od 600 hiqada evra koje su uplaćene ne kao pomoć već kao pozajmica  faktički je već 200 hiljada odrađeno istakao je Marić. Prema njegovim rečima radnici imaju puno pravo da protestima izraze nezadovoljstvo, ali nije saglasan sa obustavom prijema Fondovskih i sindikalnih pacijenata, jer se time može ugroziti nastavak ovih programa.

Dr Marić je apelovao da se nađe neko srednje rešenje jer nijedan pacijent nije kriv za situaciju u kojoj se nalazi Institut.

Deo pacijenata pokrenuo je peticiju podrške i poziv Vladi da hitno reši problem Instituta Igalo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

OVO JE TEMPIRANA BOMBA Nemci zaustavili autobus iz Bosne i ostali u šoku - odmah isključen iz saobraćaja, putnici se snalazili