NIKŠIĆU VRATITI INDUSTRIJSKI PRIMAT: PzP - Briga za ekologiju deo budućnosti

V.K.

04. 06. 2023. u 16:09

FUNKCIONERI Pokreta za promene i kandidati za poslanike danas su posetili Nikšić.

НИКШИЋУ ВРАТИТИ ИНДУСТРИЈСКИ ПРИМАТ: ПзП - Брига за екологију део будућности

Foto POKRET ZA PROMJENE

Oni su građanima predstavili svoj program reformi, posebno novu ekonomsku politiku. Ocenili su iz partije Nebojše Medojevića da Nikšić mora biti industrijski centar države u kome će se proizvoditi proizvodi srednjeg i visokog tehnološkog sadržaja i biti konkurentni na tržištu Evropske unije.

Poručili su da je vrlo važno da se Željezara Nikšić vrati proizvodnji i preradi čelika i železa. Na osnovu studije koju su sačinili, garantuju da sa ulaganjem od 60-70 miliona evra u dovršetak modernizacije Čeličane, kupovinom nove prese, konti liva i valjaonice  Željezara može proizvoditi više od 50.000 tona kovanog čelika i više od 50.000 tona konstrukcionog čelika različitog profila, te da će zapošljavati više od 1500 radnika i ostvariti prihod više od 200 miliona evra.

- Daljom preradom, mišljenja su da će broj zaposlenih rasti a i ukupni prihod biti značajno veći. Treba nastaviti sa ugradnjom solarnih panela na Željezari kako bi dostigla nivo od 30 odsto zadovoljenja strujom iz sopstvenih izvora što je standard u Evropskoj uniji. Smatramo da Institut za crnu metalurgiju i Metalac Nikšić moraju biti sastavni deo Željezare - kazao je funkcioner Branko Radulović i pozvao nadležne da se protivzakonita eksploatacija crvenih boksita hitno prekine, a preostale rezerve racionalno koriste i prerađuju u fabrici glinice koja bi trebalo da bude smeštena u Župi nikšićkoj, ali koja bi morala da zadovolji stroge ekološke standarde.

On se osvrnuo i na značaj i ulogu EPCG za ekonomski razvoj zemlje i istakao da EPCG mora biti dominantni vlasnik i postojećih ali i novih „zelenih“ izvora električne energije, te smatra da u tom cilju vodotok Pive treba maksimalno iskoristiti izgradnjom hibridnih i reverzibilnih hidroelektrana Komarnice, Pive II i Kruševa i rekonstrukcijom Pive I. Vetroparkovi i solarna polja moraju se valorizovati isključivo aukcijom ili sopstvenim ulaganjem, a ne nikako kroz direktne pregovore sa pojedinim investitorima, istakao je Radulović i naglasio da trećina Bilećkog jezera treba napokon da bude crnogorska i da postojeća ekološka rekonstrukcija Termoelektrane treba biti unapređena da bi zadovoljila nove direktive Evropske unije i bila konkurentnija.

Predsednik Opštinskog odbora PzP Nikšić i kandidat za poslanika, mr Vladan Raičević,  se osvrnuo na ekološki aspekt i značaj zaštite životne sredine. On je rekao da je ekologija briga za budućnost i da moramo da smanjimo potrošnju papira, plastike i štetnih materija. Treba da mislimo na naše šume, reke i more, da očistimo naše vode, očistimo gradove, uredimo naša dvorišta, da od otpada napravimo gorivo, istakao je Raičević.

 Čista država je, kako kažu iz Pokreta za promjene, red, disciplina i racionalno trošenje.  Čista država je harmoničan odnos pojedinca i prirode, koja nam uzvraća lepotom, istakli su, a i da se mora paziti gđe se gradi i čuvati prostor za buduće generacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere