OD DANAS JOJ JE TU MESTO! Trobojka na zgradi Opštine Pljevlja

M. D.

12. 05. 2023. u 18:59

SRPSKA trobojka od danas će stajati na zgradi Opštine Pljevlja kazao je dr Dario Vraneš predsednik Opštine Pljevlja.

ОД ДАНАС ЈОЈ ЈЕ ТУ МЕСТО! Tробојка на згради Општине Пљевља

Foto: Pljevaljski portal

-Zastava trobojka stajaće na zgradi Opštine Pljevlja večno! Za to se srpski narod u Pljevljima borio vekovima i ima pravo po Ustavu i mislim da će se većina složiti da je ovo istorijski dan za Pljevlja, kazao je Vraneš.

Jedno od izbornih obećanja Demokratskog fronta, koji je na lokalnim izborima održanim u oktobru prošle godine, osvojio 12 odborničkih mandata bilo je postavljanje srpske zastave na zgradi Opštine.

Bošnjačka zastava na zgradi Opštine Pljevlja bila je istaknuta jedan dan povodom 11. maja Dana bošnjačke nacionalne zastave.

U članu 11. Zakona o izboru, upotrebu i javnom isticanju nacionalnih simbola piše da se, „u jedinicama lokalne samouprave u kojima pripadnici manjinskog naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice čine većinsko stanovništvo, prema rezultatima poslednjeg popisa, na zgradama organa lokalne samouprave i javnih ustanova čiji je osnivač opština, odnosno država, stalno se vije i zastava tog manjinskog naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice“.

U službenim prostorijama organa lokalne samouprave i javnih ustanova iz stava 1 ovog člana, kao i u prostorijama namijenjenim za venčanja ističe se i zastava tog manjinskog naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice.

Pravo iz st. 1 i 2 ovog člana ne može se koristiti ako prema rezultatima dva poslednja uzastopna popisa pripadnici manjinskog naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice ne čine većinsko stanovništvo.

Na posljednjem popisu održanom 2011 u Pljevljima se 57,07 odsto stanovnika izjasnilo kao Srbi, 24,34 kao Crnogorci, 6,91 kao Bošnjaci, a 5,65 kao Muslimani.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?