NOVA PRAVILA U CRNOJ GORI ZA POLAGANJE VOZAČKIH ISPITA: Vožnju ocenjuje 20 članova komisije, testovi prevedeni na albanski i engleski jezik

I. D. S.

10. 05. 2023. u 12:22

POLAGANjE vozačkih ispita odloženo je do daljeg - sve dok Ministarstvo prosvete ne imenuje nove članove ispitne komisije. Kako su kazali iz tog resora novim pravilnikom njihov broj se povećava sa 14 na 20.

НОВА ПРАВИЛА У ЦРНОЈ ГОРИ ЗА ПОЛАГАЊЕ ВОЗАЧКИХ ИСПИТА: Вожњу оцењује 20 чланова комисије, тестови преведени на албански и енглески језик

I.D.S.

O datumu kada će polaganje vozačkog ispita ponovo biti moguće, Ministarstvo prosvete će naknadno obavestiti javnost, ali uveravaju da će se to desiti "u najskorijem mogućem roku".

- U prethodnom periodu Ministarstvo prosvete je prema Upravi policije, zbog realne potrebe, usled povećanja vremenskog trajanja vozačkog ispita, odnosno njegovog dela koji se odnosi na praktični deo ispita na javnom putu, iniciralo proširenje broja ispitnih komisija - saopštili su iz Ministarstva prosvete.

- Zaključili smo da je ova promena nužna kako bi se ispiti realizovali u skladu sa propisima iz ove oblasti i unapredio kvalitet organizacije i sprovođenja praktičnog i teorijskog dela vozačkog ispita.

Usklađeni sa EU standardima

U RESORU prosvete ističu i da je prvi put sproveden postupak licenciranja svih auto-škola u skladu s novim Pravilnikom o uslovima koje bi trebalo da ispune.

- Sada auto-škole imaju jednake uslove koji su usklađeni sa Evropskom direktivom i standardima Evropske unije - poručuju iz ministarstva.

Više članova u komisiji samo je jedna od novina u polaganju vožnje, navode iz resora Miomira Vojinovića. Već dva meseca na snazi su i novi testovi u teorijskom delu, a prevedeni su i na albanski i engleski jezik. Novi testovi sadrže 43 pitanja i nose 80, umesto 70 bodova. Novine su olakšica i za one koji polažu i za auto-škole.

Kako objašnjavaju u jednoj podgoričkoj auto-školi, testovi su sada jednostavniji i lakši, što omogućava kandidatu da savlada prve teorijske korake kako bi postao uspešniji vozač.

- Testovi su jasniji i lakši za kandidate u delu koji se odnosi na raskrsnice i situacije u saobraćaju, jer su slike prikazane iz perspektive vozača, što do sada nije bilo, već su slike bile prikazane iz "ptičje perspektive". Takođe, ukoliko kandidat pogreši neki saobraćajni znak, preostali, koji su tačno odgovoreni, se priznaju, dok to ranije nije bio slučaj - precizirali su iz škole.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)