ODBIJENA 6,2 MILIONA EVRA JEMSTVA ZA LAZOVIĆA: Veće Višeg suda u Podgorici usvojilo je žalbu SDT

S. ĐOKIĆ

07. 04. 2023. u 20:27

NI 6,2 miliona evra ponuđenog jemstva za Veće podgoričkog Višeg suda ne predstavlja dovoljnu garanciju da bivši službenik Agencije za nacionalnu bezbednost Petar Lazović, neće pobeći ako mu se ukine pritvor u kojem se nalazi od jula prošle godine.

ОДБИЈЕНА 6,2 МИЛИОНА ЕВРА ЈЕМСТВА ЗА ЛАЗОВИЋА: Веће Вишег суда у Подгорици усвојило је жалбу СДТ

Foto: Skrinšot

- Ako imate pitanje jemstva kao u slučaju Petra Lazovića koje se u zadnjih godinu dana povećava iznos, a došli smo do iznosa koji je nešto veći od šest miliona evra onda pokazujemo da je jemstvo kao institut u potpunosti obesmišljeno i da to što piše u ZKP-u o jemstvu ne važi u Crnoj Gori. Odbrana će se svakako obratiti međunarodnim institucijama jer je očigledno da u Crnoj Gori  ne postoji mogućnost da u nacionalnom zakonodavstvu ispoštujete zaštitu osnovnih ljudskih prava pa ni onih koja su utvrđena odlukom Ustavnog suda - kazao je novinarima jedan od njegovih advokata Nikola Martinović.

Lazovićeva advokatica Maja Zeković, dodaje da "ukoliko bi se zakonito donosile odluke po pitanju Petra Lazovića i njegove slobode uopšte ne bi trebalo da se podnosi jemstvo, s obzirom na to da u njegovom slučaju ne postoje okolnosti za opasnost od bekstva.

Zeković je prst krivice uperila u pojedine medije koji, tvrdi, svojim izveštavanjem od početka, krše pravo na odbranu njihovom klijentu.

- Kada ovome dodamo kontinurano mešanje najviših predstavnika izvršne vlasti premijera koji je slavodobitno najavljivao da je Petar Lazović u Crnoj Gori i da je to dobro za sud i najvažnije kao i ministra unutrašnjih poslova kroz iznošenja tvrdnji o njegovoj krivici, jasno je da je reč o najgrubljem kršenju pretpostavke nevinosti ovog okrivljenog kao i pravnoj agresiji najvećeg stepena - kaže Zeković.

Martinović ističe da treba biti potpuno ''sociološki autističan'' pa misliti da se predmet protiv Lazovića vodi zbog Petra Lazovića i njegovog angažmana u Specijalnom policijskom timu.

SVE SLUŽBE ZNALE ZA DOLAZAK BELIVUKA

Advokat je na pres konferenciji priložio dokument koji navodi da su sve partnerske službe i Interpol bili obavešteni o ulasku Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u Crnu Goru. On je kazao da to nije bila privatna stvar i naglasio da su službe bile informisane.

- Svakome je jasno da je na sceni u zadnjih godinu dana , obesmišljavanje svakog prethodnog rada prethodnog specijalnog državnog tužioca i pomoćnika direktora policije, Petrovog oca - Zorana Lazovića na borbi protiv kriminala - kazao je Martinović.

On je odgovarjući na pitanja novinara kazao da je protiv Petra Lazovića, aktivna jedna optužnica, koja nije potvrđena, te podnete dve naredbe o istrazi, od čega se jedna od njih se odnosi na policijsku torturu.

- Ne osporavamo pravo da se prijavljuje i vodi postupak oko bilo kakve policijske torture jer je to nezamislivo i nedozvoljeno u demokratskom društvu, ali je vrlo teško za dokazati i vrlo teško za verovati da dve godine posle navodnog događaja možete dokazati torturu, a da u te dve godine, okrivljeni koji je navodno bio pod torturom nema nijedan medicinski dokaz da sudija koji je vodio postupak nije pokrenuo ništa i da nemate nikakvog dokaza o torturi - kaže Martinović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri