JAKOV ZAČIKAVA MILA: Nove varnice u samom finišu predaje kandidatura za predsedničke izbore u Crnoj Gori

M. SEKULOVIĆ

25. 02. 2023. u 07:30

BEZ obzira na to što će tek u nedelju biti okončano predlaganje kandidata za predsedničke izbore u Crnoj Gori, koji će biti održani 19. marta, politička pozornica postala je i te kako zanimljiva, naročiti nakon diskvalifikacije lidera Pokreta "Evropa sad" Milojka Spajića i "privremene diskvalifikacije" lidera Ujedinjene Crne Gore Gorana Danilovića.

ЈАКОВ ЗАЧИКАВА МИЛА: Нове варнице у самом финишу предаје кандидатура за председничке изборе у Црној Гори

m.sekulović

Nakon što se Državna izborna komisija oglasila saopštenjem da je prihvaćena kandidatura poslanice SDP Draginje Vuksanović Stanković, koja nema šansi ni za "plasman" u drugi krug, juče se "grozničavo" očekivala sednica Glavnog odbora DPS, koja je trabalo da, posle niza odlaganja, izađe sa imenom svog kandidata.

- Neko vreme je potrošeno na pokušaj da se građanski blok okupi oko jednog kandidata, a bilo je potrebno uraditi istraživanje kako bi znali jesmo li na dobrom putu - izjavio je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković (DPS). - Obavili smo konsultacije i naši odbori su nepodeljeni u podršci predsedniku Đukanoviću.

Kandidat Pokreta "Evropa sad", Jakov Milatović izjavio je da kao konkurenta na predsedničkim izborima ispred DPS voleo bi da vidi Đukanovića.

- Vukovića sam jednom pobedio. Mislim da bi pobeda nad Đukanovićem, koja je izvesna, dodatno bila jedno zaokruženje nagomilane nepravde u kojoj su mnogi građani živeli u prethodnih 30 godina - smatra Milatović, koji ističe da bi voleo da podrška dođe od Demokrata i GP URA. - Mislim da je logično da politički slabiji u ovom trenutku, uz dužno poštovanje kandidata Demokrata, podrži politički snažnijeg. Mislim da je svima jasno ko je u ovom trenutku politički snažniji.

SPAJIĆ POD VELOM AFERA

NOVA afera u Crnoj Gori mogla bi da se isplete oko bivšeg ministra finansija i nesuđenog kandidata Milojka Spajića. Naime, ministar finansija Aleksandar Damjanović tražio je od Vlade da se tužilaštvu prosledi dokumentacija o kompletnom procesu emitovanja emisija obveznica "sa praćenjem toka novca na domaćem i stranom tržištu s ciljem da saznaju kome i na koji način je odobren diskont (popust) od 3,5 miliona evra u vreme rada bivšeg ministra Spajića, a koji otvara mogućnost zloupotrebe i nezakonitog bogaćenja trećih lica korišćenjem javnih finansija.

Veliku buru izazvala je odluka DIK da ne proglasi kandidaturu predsednika Ujedinjene Crne Gore Gorana Danilovića, "nakon što je proverom utvrđeno da nedostaje 2.269 validnih potpisa i naložio da UCG otkloni nedostatke u roku od 48 sati", što je Danilović nazvao lažima. On je "pripretio" Specijalnim državnim tužilaštvom, tvrdeći da je utvrđeno da je neko pokušao da izbriše 2.600 potpisa za njegovu kandidaturu, te da očekuje da DIK pokrene postupak za utvrđivanje odgovornosti onoga ko je bio iza mašine i brisao podatke.

Stručna služba DIK-a postupila je odgovorno i nepristrasno prilikom podnošenja predloga predsedničke kandidature Gorana Danilovića, tvrdi predsednik DIK Nikola Mugoša, koji je kazao da su Danilović i predstavnik ujedinjene Crne Gore Branko Kovačević bili u DIK-u i izrazili sumnju da su neki podaci brisani. Sekretar DIK kazao je da su Danilović i Kovačević doneli kopije obrazaca koji se ne slažu sa predatim!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U UJEDINJENIM NACIJAMA: Pogledajte šta je učinio predstavnik Izraela (VIDEO)