ZA SPAS INSTITUTA IGALO: Onlajn peticiju potpisalo preko 7700 građana

V.V.

05. 02. 2023. u 14:45

DA bi problemi Instituta Igalo bili razmatrani na sednici Skupštine Crne Gore bilo je potrebno obezbediti šest hiljada potpisa. Elektronsku peticiju koju je pokrenuo Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje Skupštine Crne Gore potpisalo je u kratkom roku preko 7700 građana.

ЗА СПАС ИНСТИТУТА ИГАЛО: Онлајн петицију потписало преко 7700 грађана

Foto: V.V.

Podsetićemo, predstavnici Instituta i Opštine Herceg Novi su krajem godine ponudili mogućnost kratkoročnog rješenja, avansnu uplatu Fonda za zdravstveno osiguranje sa 1,2 miliona eura, što je prihvatio i obećao i premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović. Ta uplata je izostala.

Za Vladu je rešenje privatizacija Instituta, a za zaposlene, lokalnu vlast i Novljane to je  neprihvatljivo. Kažu da  ova ustanova mora ostati u državnom vlasništvu. Ne traže bespovratnu pomoć države već avans kojim bi prevazišli probleme, obezbedili deblokadu računa i pripremili drugu fazu za otvaranje. Na nedavnom protestu predsednica Sindikata Marija Obradović  informisala je da je u toku 2022. god. u Institutu  lečeno 19.222 pacijenata i ostvareno  210 hiljada noćenja.

Dugovi kojima je Institut opterećen nisu posledica nerada ili lošeg poslovanja nego višedecenijske nebrige, prvenstveno države. U Institut, kao stratešku ustanovu koja se bavi rehabilitacijom i zdravstvenim turizmom, decenijama  nije ulagano. Obradović je istakla i da Institut nije gubitnik, ima vrednosti u ljudstvu i znanju, zemljištu, objektima, tehnici i programima. Zbog svega toga radnicima je neprihvatljivo da se aktuelizuje tema privatizacije a posebno po apsurdnoj ceni od „mizernih deset miliona evra za 228 hiljada kvadrata zemljišta na najatraktivnijoj lokaciji u gradu i građevinskih objekata površine oko 85 hiljada kvadrata“. Uz sve to Institut Igalo je noseća ustanova zdravstvenog turizma koji je jedna od strateških grana razvoja Crne Gore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

„NE ČUJEM TE OD MIG-OVA“: Milan Knežević brutalno odgovorio poslaniku DPS, na njegovo tužakanje Briselu (FOTO)