CRNOGORCI LETE U NEBO: Kako je Abazović najavio - biće podsmeha i mimova, ali...

V.K.

26. 01. 2023. u 17:51

PREMIJER Dritan Abazović najavio je da Crna Gora, prvi put u svojoj istoriji, pokreće svemirski program!

ЦРНОГОРЦИ ЛЕТЕ У НЕБО: Како је Абазовић најавио - биће подсмеха и мимова, али...

Foto:M.Drobnjak/Vlada CG

Premijer je siguran  da će ova informacija izazvati malo podsmeha, kod nekih će biti možda predmet mimova, ali je, kako tvrdi, stvar ozbiljna i draga.

- Ministarstvo nauke će na narednim sednicama pripremiti informaciju Razgovarali smo sa organizacijom koja je već imala aktivnost, to su sjajni ljudi, inovatori koji su poslali tzv. balon koji je napravio neke snimke, a mi ćemo im dati našu punu podršku našim ljudima. Kreće razvoj satelita Luča koji treba da se lansira u svemir. Nadam se da će naša Luča, u doglednom periodu, nadam se 2023-2024, naći u orbiti kao sateliti drugih država - rekao je Abazović na sednici Vlade, dodajući da  će se obezbediti  sredstva prikupkjena iz ekonomskog državljanstva biće iskorišćen za podršku inovatorima.

- Fonda za inovacije će to da podrži. Ne radi se o velikim sredstvima, ali zahteva puno posla. Crna Gora će da otvori još jednu perpektivu, da učestvuje u aktivnostima drugih država i da se razvija i u tom pogledu - porucio je Abazović.

Crna Gora je prošle jeseni lansirala prvi "satelit" u svemir iz sela Viš kod Danilovgrada u oganizaciji Montenegro Space Research (MSR) Ekipu su činili Nina Drakulić, Nikola Perović i Filip Jovićević koji su pokrenuli prvi projekat svemirskog istraživanja u Crnoj Gori. Nakon što je dostigao maksimalnu visinu od 38 km "satelit" je završio svoju misiju nedaleko od crnogorske prestonice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)