TURCI ČERUPAJU ŽELEZARU: Nekadašnji radnici nikšićke fabrike blokirali kapiju

V. K.

26. 01. 2023. u 07:35

BIVŠI radnici nikšićke Železare juče pre podne su blokirali teretnu kapiju fabrike i sprečili bivšeg vlasnika - tursku kompaniju "Toščelik", da odvezu rezervne delove i alat.

ТУРЦИ ЧЕРУПАЈУ ЖЕЛЕЗАРУ: Некадашњи радници никшићке фабрике блокирали капију

Brane imovinu, Foto V. Kadić

Oni su rano ujutro saznali za namere Turaka pa su se brzo organizovali i sa krova upravne zgrade gde mesecima protestuju čekajući povratak u fabričke hale, za nekoliko trenutaka preselili su se pred kapiju. Jedan od radnika Ljubiša Đikanović saopštio je da su došli do informcije kako bivši gazda namerava da odveze sve rezervne delove, tvrdeći da su navodno već izvezena dva kamiona, ali da im to više neće dozvoliti.

- Pustoše hale, a to su sve vredni alati i rezervni delovi koje je "Toščelik" zatekao u Železari kad je kupio fabriku. Ne dozvoljavamo da opustoše hale, jer posle mi nećemo imati sa čime da radimo. Nekoliko kamiona čeka na utovar, ali nećemo dozvoliti da ih uvezu u krug fabrike. Ni po koju cenu - kategoričan je Đikanović, dodajući da su o novonastaloj situaciji obavestili predstavnike Elektroprivrede Crne Gore od kojih očekuju da reaguju.

Ispred kapije zatekli smo i predsednika fabričkog sindikata Ivana Vujovića.

- Planiraju da izvezu osnovna sredstva odnosno delove za Kovačnicu, Radvent, odnosno alate i rezervne delove. Oni to rade već deset do petnaest dana, bili smo nemi na njihovu, mogu slobodno reći, krađu, međutim, radnici više neće to da trpe - poručio je Vujović, dodajući da su iz EPCG obavešteni da je utovar za danas obustavljen, ali da Turci traže da dva preostala kamiona koja su utovarena izađu iz fabrike. Naš stav je da prvo moramo da pregledamo šta se nalazi u kamionima i nećemo dozvoliti da se izvezu bitni delovi. Cilj im je da ostave pustoš.

Krajem prošle godine EPCG sa turskom kompanijom "Tosijali" zaključila je ugovor o kupovini imovine fabrike po ceni od 20 miliona evra. Imovina je u međuvremenu preneta na novoformiranu firmu "Železara Solar" čiji je jedini vlasnik EPCG.

PERSPEKTIVA

ŽELEZARA Solar Nikšić neće se baviti proizvodnjom čelika, već nekim drugim delatnostima, pre svega solarnom industrijom.

- Planiran je jedan tehnološki centar koji će biti potpora solarnoj industriji. Nikšić i Crna Gora će postati lider u solarnoj industriji. Nadamo se da ćemo izgraditi jedan biznis plan da se u Nikšiću sastavljaju solarni paneli - najavio je predsednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)