EURIBOR IZ MINUSA U PLUSU: U Crnoj Gori šokirali klijente ratama kredita

B. DABIĆ

16. 01. 2023. u 20:43

U Crnoj Gori, od Nove Godine drastično veće rate kredita što je uslovljeno rastom Euribora.

ЕУРИБОР ИЗ МИНУСА У ПЛУСУ: У Црној Гори шокирали клијенте ратама кредита

Foto: Profimedia/Ilustracija

Povećanje rata bankari objašnjavaju porastom Euribora koji je uslovljen skokom inflacije, za koju stručnjaci nemaju optimistične prognoze do 2024. godine.

Novi rast Euribora počeo je s prvim januarom, i sada iznosi 2,7 odsto. Rast euribora negativno se odražava na budžete  korisnika kredita, kojima kamatna stopa nije fiksna.

Na primeru kredita od 40.000 evra koji je inicijalno uz kamatnu stopu od 4,5 posto plus euribor,  na rok od 20 godina rata kredita koja je inicijalno iznosila 253 eura u januaru iznosi 315 evra. To su podaci iz crnogorskih banaka.

Veće rate su šokirale korisnike kredita, ali bankari nemaju optimistične prognoze.

-Ne možemo očekivati pad Eurobiroa dok god traje rast infaltornih pritisaka koji su jaki - kaže Bratislav Pejaković iz Udruženja bankara.

MESEČNE RENTE DOSTIGLE SEZONSKE

Kirije za stanove  su, takođe, porasle i dostigle rekordne cene. Vlasnici stanova  izdaju  po sistemu – koliko se za kiriju može dobiti, pa rentiranje nameštenog  jednosobnog stana, na primer u Baru,  na mesečnom nivou, van sezone iznosi i 600, 700, 800 evra...za koliko se skoro u letnjoj sezoni izdavao stan na dan.

Inflacija je neizvesna

- Neke projekcije su da će se tokom ove godine zadržati na nekom nivou od 6.7 odsto, da bi tek 2024. i 2025. mogli da osetimo neke konkretnije rezultate - kaže Pejaković.

U nestabilnim vremenima kada inflacija raste što uslovljava  povećanje Euribora, koji je podsećanja radi, pre godinu dana bio negativan, korisnicima kredita su povoljnije i manje rizične  fiksne kamate za koje su se krajem januara opredelili brojni korisnici kredita  

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Fudbaler Srbije se oprostio od reprezentacije