PREKINUTA SEDNICA SO HERCEG NOVI: Usvojen budžet za 2023. godinu, nastavak zasedanja 29. decembra

V.V.

28. 12. 2022. u 17:49

ZA predlog budžeta Opštine Herceg Novi za 2023. godinu od 21,88 miliona evra, iznos koji je najveći proteklih desetak godina, odbornici hercegnovske Skupštine su se opredelili jednoglasno.

ПРЕКИНУТА СЕДНИЦА СО ХЕРЦЕГ НОВИ: Усвојен буџет за 2023. годину, наставак заседања 29. децембра

Foto: V.V.

Tokom sednice  salu su napustili prvo odbornici DPSa, kasnije i Novske liste pa je nastavak zasedanja zakazan za 29. decembar.

U ukupnom opštinskom budžetu planiranom za 2023. godinu najznačajnije učešće čini prihod od poreza na imovinu, planiran na 8,2 miliona. Iz Centralnog državnog trezora  biće ustupljeno 6,31 milion, informisao je sekretar za finansije Opštine Nemanja Junčar. Prihod od poreza na dohodak fizičkih lica iznosi 3,55 miliona a od poreza na promet nepokretnosti 2,7.

Predsednik Opštine Stevan Katić naglasio je da je ovo jedan od najvećih Budžeta u poslednjih desetak godina, a  planiran je na nivou ostvarenog tokom 2022. godine, na osnovu zakona o Budžetu i o lokalnoj samoupravi.

Komentarišući primedbu o prevelikom zaduženju Opštine Katić je objasnio da se Opština može zadužiti kratkoročno, za tekuću likvidnost, na početku godine i taj kredit mora da vrati zaključno sa 31. decembrom.

- Pominjano zaduženje od 2,3 odnosno 2,7 miliona evra je  vraćeno tokom 2022. godine. Što se tiče novog zaduženja možda nećemo da ga iskoristimo. Zaduženje je jedna od  stavki kada se planira Budžet, ako postoji neka  alarmantna situacija... Tu stavku moramo imati ukoliko bude i sudskih presuda da bi spremno dočekali takvu situaciju. Ostavljeno je samo za kredit KFV banke 6, 5 miliona iz 2017. godine. Danas je dug prema KFV banci, odnosno, obaveza prema Ministarstvu finansija oko osam miliona evra i isplatili smo ministarstvu ove godine 500 hiljada evra. To se ne vodi kroz budžet kao obaveza, nego kao  dugoročna mera. Dogovaramo se sa državom o reprogramu duga, s obzirom da za kolektor nije izvršen ni tehnički prijem. Sledeća je obaveza za javnu garažu, koja će dospeti tokom juna, jula i avgusta 2023. godine - rekao je Katić.

Foto: V.V.

On je ocenio  da se vidi da  nije stabilna situacija na nivou države, ali su se stabilizovale finansije  na nivou lokalne samouprave.

-Ranije je DPS vlast držala lokalne uprave u dužničkom ropstvu, malo su prihoda usmeravali ka lokalnim samoupravama i finansirani su projekti u opštinama gde je DPS držao vlast.

Istakao je i da  porez na dohodak fizičkih lica plaćaju sve kompanije u Herceg Novom od čega je do jula samo 12 odsto išlo opštini, a otkada je Skupština CG  donela odluku, od tog prihoda pola ide opštinama. Za sve kulturne manifestacije na teritoriji Opštine, planiran je iznos od 400 hiljada evra.

Odbornica Demokrata Tamara Vujović je istakla  da su prihvaćeni amandmani koji se tiču kapitalnih projekata u Herceg Novom. Za rekonstrukciju šetališta u Igalu bilo je predviđeno 500 hiljada evra pa je taj iznos povećan  na 1,8 miliona. Sa 500 hiljada na milion evra povećan je iznos sredstava za autobusku stanicu, a uvećani su i iznosi za  putni pravac Monte rose i školu u Igalu.

Kao veoma značajan Vujović je istakla amandman koji se tiče bolnice Meljine. Prema kratkoročnom planu pridruživanja bolnice sistemu javnog zdravstva,a zbog  komplikovanih pravnih odnosa, Fond zdravstva neće moći da ulaže koliko bi trebalo. Zato je određena alternativna lokacija za novu bolnicu i za tu namenu u 2023. izdvojeno 400 hiljada evra,ako se u dogledno vreme ne reše pravni problemi sa Duškom Kneževićem. Ako problemi budu rešeni od  amandmana se može odustati.

Foto: V.V.

 

Iz odborničkih klupa čule su se i zamerke na predloženi budžet. Između ostalih da je on loše planiran,a da je zaduženje od 1,65 miliona preveliko. Izdaci za novorođenčad od 100 hiljada ocenjeni su kao nedovoljni. Kritikovan je  izdatak od 3,5 miliona za plate i doprinose zaposlenih, jer prema nekim ocenama Opština ima previše zaposlenih.

Predsednik Katić, u završnom obraćanju, naveo je da će u budžet ući i sanacija stepeništa Iva Andrića, ako projektna dokumentacija bude završena do kraja budžetske godine. Rekao je i da za sada nema zahteva za organizaciju Hajp festivala, ali s obzirom na to da je on imao pozitivan efekat za turističku privredu, Opština je sredstva spremila. Iznos sredstava za izgradnju kapele povećan je na 80 hiljada. Opredeljena su i sredstva za Park prirode Orjen.

Odbornici Novske liste napustili su sednicu na početku rasprave o imenovanju novog direktora Vodovoda. Jovan Subotić objasnio je da će iskoristiti sva  pravna i politička sredstva da dosadašnju direktoricu Oliveru Doklestić, koja je nestranačka ličnost, odbrane. Zasedanje su napustili i odbornici DPS, a zbog nedostatka kvoruma  sednica je prekinuta. Pre prekida, između ostalog usvojeni su  Plan i program rada Parking servisa  kojim je utvrđen niz olakšica za građanime kao i isti dokumenti za Agenciju za gazdovanje gradskom lukom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave