„MIRKOVIĆI IZ MACAVARA“ STIGLI I DO NIKŠIĆA: Promocija knjige u Parohijskom domu Sveti Vasilije Ostroški (FOTO)

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

26. 12. 2022. u 12:45

EPARHIJA budimljansko-nikšićka i njena izdavačka kuća „Svetigora“ organizovale su promociju knjige Draga Simovog Mirkovića „Mirkovići iz Macavara“ u Parohijskom domu Sveti Vasilije Ostroški u Nikšiću.

„МИРКОВИЋИ ИЗ МАЦАВАРА“ СТИГЛИ И ДО НИКШИЋА: Промоција књиге у Парохијском дому Свети Василије Острошки (ФОТО)

Foto:V.Mitrić

O knjizi su govore protojerej Miodrag Todorović, Vladimir Mitrić, novinar „Večernjih novosti“, Vukašin Mirković, profesor Mirko Toljić i autor.

- Velika uloga pri stvaranju ovog dela, u kom je, pored ostalog, 1.300 fotografija, pripada mojoj porodici, mojoj suprugi Rosi, našem sinu Milošu i, naravno, mojoj majci Milki - kazao je autor Drago Mirkovića. -Ogromna podrška za mene je niz zaveta koje nam je ostavio naš otac Sima, koji nas je podsticao da što više uradimo za svoje bratsvo.Potvrđuje se da je naše samo ono što drugima damo. Puno mi je srce što velike zasluge što se iznedrila ova monografija pripadaju našem mitropolitu Joanikiju, i zbog blagoslova koji je dao izdavaču „Svetigori“, ali i dirljivog teksta koji je među stranicama ove knjige, koju u ime izdavača, potpisuje naš divni i umni protojerej stavrofor Radomir Nikčević. Počast je što je iza nas stala u ovom poslu Srpske pravoslavna crkva.

Akademik Mirković se zahvalio svim onima koji su promovisali knjigu, ali i svima gostima i onima koji su, na razne načine, pomogli da ovo delo, koje se spremalo deceniju i po, izađe na svetlost dana. Naglasio je da je veliki učitelj kako treba da se brine o svom zavičaju saplemenik Vukašin (Ilijinog) Mirkovića, koji je objavio prvu knjigu o Mirkovićima,čime je otvorio put da se priredi i ova koja je pred nama i rodoslov.

Mirković je uneo među korice sve što je na lep, pregledan, zanimljiv i atraktivan način postalo svedočanstvo o velikom i uglednom srpskom bratstvu iz Macavara u Banjanima, u Staroj Hercegovini.

Na kraju promocije nastupio je guslar i pesnik Đoko Koprivica, koji je svirao i pevao o Macavarama, Banjanima, slavnim precima, junacima, mudracima...

Gost književne večeri, pored ostalih, bila je Milka Mirković, majka pisca knjige, koja je napunila 95 godina, supruga Rosa, profesor dr Miša Salatić, kardiolog, profesor dr Darko Mirković, hirurg sa Vojnomedicinske akademije iz Beograda, guslar Đoko Koprivica i praunuk čuvenog istoričara crkve Đoke Slijepčevića, diplomirani ekonomista Petar Banković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)