STAKLO "PRIČA" I BEZ TEKSTA: Nedavno predstavljena monografija dizajna svestranog umetnika iz Paraćina, Srbobrana Boce Kilibarde

Z. RAŠIĆ

12. 12. 2022. u 09:35

SLIKA govori više od hiljadu reči, što se apsolutno potvrdilo prilikom predstavljanja prve knjige - monografije "Galerijsko upotrebno i unikatno staklo" kojim je promovisan deo opusa svestranog umetnika iz Paraćina, Srbobrana Boce Kilibarde (72).

СТАКЛО ПРИЧА И БЕЗ ТЕКСТА: Недавно представљена монографија дизајна свестраног уметника из Параћина, Србобрана Боце Килибарде

Srbobran Boca Kilibarda, Foto Z. Rašić

Iako je odličan akvarelista, slikar i vajar, Kilibarda je u Srbiji i van nje ostao prepoznatljivo ime u dizajnu stakla. Knjiga sadrži njegov izbor fotografija upotrebnih i unikatnih staklenih predmeta koje je dizajnirao dok je radio u poznatoj fabrici.

Bio je izuzetno veliki izazov promovisati knjigu koja ne sadrži nikakav tekst osim kratke biografije o autoru, ali prof. dr Predrag Jašović, srbista po struci, u tome je uspeo briljantno. Stakleni primerci nastali po Kilibardinim idejama viđeni su širom sveta, a kakvog su kvaliteta eksponati, takve su i fotografije u monografiji.

- Kilibarda je postavio visok estetički nivo koji će biti izuzetno teško premašiti, ne samo kad je u pitanju majstorstvo dizajniranja stakla, već je i dizajn knjige isto takav, a štampa vrhunska. Kao umetnik, on kombinuje i druge materijale, staklo - metal, staklo - drvo. U monografiji su staklene figure od kojih neke imaju upotrebnu, a neke larpurlartističku vrednost. To znači da su napravljene radi uspostavljanja nekog estetskog doživljaja publike - napominje Jašović. Dodaje da i sam, kao srbista, može da govori više o svojim impresijama nego o Kilibardinom stvaralačkom opusu.

A u podnaslovu knjige piše: Moja prva ljubav - staklo. Kilibarda objašnjava da je reč o izboru njegovih dizajna koje su stakloduvači realizovali na lončanim i kadnim pećima. Fotografije same "pričaju". Svaka njegova pisana reč u knjizi, po njemu, bila bi suvišna.

- Poenta je upravo u tome da nema teksta, knjiga pokazuje samo dizajn kojim sam se bavio.

Foto promo

Sad se pojavila i ideja da fotografije pretočim u izložbu. To su neki planovi, ali ja sam već prezadovoljan jer sam zaokružio ciklus od više od 30 godina profesionalnog rada. Kad pogledam sve ove eksponate u knjizi, ponekad se pitam da li je moguće da sam ja sve to stvarno dizajnirao - sa uzbuđenošću kakvu samo umetnici mogu da imaju, priča, za "Novosti", Kilibarda.

Izdavač monografije je paraćinska Biblioteka "Dr Vićentije Rakić", dok je pripremu i grafički dizajn radio Vladica Milenković. Knjiga, štampana u Gornjem Milanovcu, promovisana je 9. decembra u reprezentativnom prostoru kakav joj jedino i priliči - zgradi novog "Regionalnog inovacionog startap centra".

IMPRESIVNI MOZAIK

KNjIGU otvara fotografija njegovog impresivnog mozaika dimenzija 12 puta šest metara, teškog šest i po tona, koji predstavlja kombinaciju duvanog i livenog stakla. Ovaj monumentalni rad na koji je umetnik najponosniji, biće centralni eksponat budućeg paraćinskog Muzeja staklarstva. Monografija još sadrži fotografije izuzetnih staklenih unikata, ali i prelepo dizajniranog upotrebnog stakla koje je, svojevremeno, imalo odličnu prođu na tržištu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba