MAJSTORI DESETERCA SKUPLJAJU PEHARE I PRIZNANJA: Iz škole gusala u okviru društva "Sveti Georgije" stasavaju mladi šampioni

Veliša Kadić

11. 12. 2022. u 11:22

U OKVIRU crnogorsko-ruskog društva "Sveti Georije" u Nikšiću već četiri godine sa uspehom radi škola gusala, a daroviti mališani i oni stariji žanju uspehe na brojnim takmičenjima.

МАЈСТОРИ ДЕСЕТЕРЦА СКУПЉАЈУ ПЕХАРЕ И ПРИЗНАЊА: Из школе гусала у оквиру друштва Свети Георгије стасавају млади шампиони

Foto V. Danilov

Interesovanje mladih Nikšićana je izuzetno, jer novi naraštaji kroz ovaj instrument i pesme tragaju za svojim korenima.

Zvuk gusala i glasna pesma iz dečjih grla odzvanjanju prostorom smeštenim u centru grada na radost njihovog učitelja, narodnog guslara Maksima Vojvodića iz podgoričkog društva "Vojvoda Mina Radović". Upravo zahvaljujući njemu, škola je zaživela kada je on u Nikšiću upisao Filozofski fakultet, uz zdušnu podršku domaćina, direktora Društva "Sveti Georgije" Velimira Kasalice.

- Iza nas su četiri godine rada, truda, ulaganja u decu, a rezultati koje smo za to vreme postigli nije imala nijedna druga škola na prostorima gde se gusle slušaju i gde se gusla. Škola je u samom startu imala veliki broj polaznika - dvadesetak dece u uzrastu do 18 godina, ali su u školu dobro došli i stariji. Najstariji član je imao 72 godine - kaže u razgovoru za "Novosti" Maksim Vojvodić, koji s ponosom ističe da je svoje blistavo znanje i iskustvo sa uspehom preneo na svoje učenike.

Vitrine škole "zatrpavaju" pehari i druga odličja sa takmičanja Saveza srpskih guslara Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

Škola gusala sa učiteljem Maksimom Vojvodićem, Foto V. K.

Broj polaznika primakao se broju šezdeset. Oni su podeljeni u dve grupe - prva do 13 godina i druga do 18, kojoj su pridruženi i stariji.

- Svima se posvećuje jednaka pažnja i onaj ko najviše vežba i radi - ima i uspeha. Škola gusala je jedna specifična priča zbog toga što gusle nisu instrument koji ima note, tonove, koji se može naučiti napamet, bez nekog unutrašnjeg osećaja. Baš zbog toga su i specifične - dodaje Vojvodić.

Naš sagovornik podseća da guslar ne može biti onaj koji samo gusla, već on mora biti obrazovan, da poznaje književnost i istoriju, koja se u potpunosti prožima kroz ovu priču.

- Guslar je sigurno jedno od težih zanimanja ako govorimo o kompletnosti tog poziva. Ovo je smernica za mlade ljude čak više nego škola, jer ne može se sve naučiti ovde ukoliko se svakodnevno ne vežba. Gusle su izrazito individualna priča - naglašava Vojvodić.

Nedavno su se članovi ove škole uzdignuta čela vratili sa 11. Saveznog festivala mladih srpskih guslara iz Beograda, na kojem je učestvovalo 27 mladih guslara sa prostora Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

- Naša škola imala je četiri predstavnika i doneli smo četiri pehara - za drugo ekipno mesto, a tri pehara su osvojili Luka Eraković, savezni omladinski prvak do 18 godina, Jelena Miljanić je bila druga, dok je Miko Kecojević bio treći u svojoj konkurenciji.

Osim njih, učestvovao je i Jovan Đurđevac, pa celokupno gledano, ovo je uspeh koji nijedno guslarsko društvo nije postiglo za tako kratak period - zadovoljno konstatuje Maksim Vojvodić, koji najavljuje novu žetvu odličja na takmičenjima koja ih čekaju naredne godine.

- Kako je krenulo, vitrine naše škole postaće tesne da prime sve osvojene pehare!

Luka Eraković, Jelena Miljanić i Miko Kecojević, Foto V. K.

GLAVNI "KRIVAC"

JEDINA devojčica koja pohađa školu gusala je Jelena Miljanić. Na takmičenju u Beogradu osvojila je drugo mesto. Zadovoljna je uspehom, otkrivajući nam zašto je zavolela gusle.

- Moja zvezda vodilja je Bojana Peković, koja je napravila veliki uspeh sa guslama i ona je glavni krivac što sam zavolela ovaj instrument - kaže Jelena.

UČIO OD STRICA

LUKA Eraković s ponosom ističe da je postigao veliki uspeh - prvak u svojoj konkurenciji.

- U mojoj kući se uvek guslalo, a guslanje sam počeo da učim od strica, a sada od Maksima - kaže Lazar, koji uveliko priprema svoj prvi ce-de.

Miko Kecojević je zadovoljan osvojenim trećim mestom.

- Biće bolje, osećam napredak. Verujem da će naredna godina biti u znaku mojih uspeha- uveren je Miko.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PRIORITET ELENA GRUPE:Sprečiti stečaj u Vektra Boki