PODRŽAO ODBOR ZA ZDRAVSTVO U CRNOJ GORI: Formiranje Nacionalnog registara za osobe sa autizmom

B. DABIĆ

20. 12. 2022. u 19:15

NACIONALNI registar za osobe sa autizmom biće formiran u Crnoj Gori, što je uvršteno u izmene Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

ПОДРЖАО ОДБОР ЗА ЗДРАВСТВО У ЦРНОЈ ГОРИ: Формирање Националног  регистара  за особе са аутизмом

Foto: Medijski tim URA

Naime, danas je u Skupštini Crne Gore, na predlog poslanika Crno na bijelo i potpredsednika URA Miloša Konatara, Odbor za zdravstvo, kojim je predsedavao dr Srđa Pavićević, podržao izmene Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojim je predviđeno osnivanje Nacionalnog registra za osobe sa autizmom.

- Osnivanje Registra predstavlja prvi korak ka sistemskim rešenjima i donošenju ozbiljne strategije pomoći deci, roditeljima i starateljima kroz sisteme zdravstva, školstva i socijalne pomoći - naglasio je Miloš Konatar.

Prema rečima Konatara, "moramo učiniti sve i govoriti vrlo glasno u ime onih koji kojima to najviše znači, a koji su naši najbliži, prijatelji i komšije i kojima ovaj Registar znači bolje lečenje, obrazovanje, lepše i lakše odrastanje i život."

- Misija svih nas mora biti traženje sistemskih rešenja za najranjivije kategrije društva sa posebnim osvrtom na decu prema kojoj imamo posebnu odgovornost jer su naša budućnost - kazao je Konatar.

Predlog je podnet na inicijativu roditelja, staratelja i predstavnika Fondacije “Ognjen Rakočević”, NVO “Staze” i Nacionalne asocijacije roditelja dece i omladine sa smetnjama u razvoju Crne Gore „NARDOS“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri