USTAVNI SUD ODBIO PREDLOG DPS: Nema razmatranja ustavnosti Zakona o slobodi veroispovesti

I. D. S.

26. 04. 2024. u 16:53

USTAVNI sud Crne Gore odbacio predloge za utvrđivanje neustavnosti i nezakonitosti Temeljnog ugovora zaključenog između države i Srpske pravoslavne crkve i Zakona o izmenama i dopunama Zakona o slobodi veroispovesti, ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, navodi se u saopštenju te institucije.

УСТАВНИ СУД ОДБИО ПРЕДЛОГ ДПС: Нема разматрања уставности Закона о слободи вероисповести

V.K.

- Ustavni sud je, nakon razmatranja postupka donošenja osporenog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o slobodi veroispovesti, kao i sadržine osporenih odredaba čl. 5, 7. i 19. tog Zakona, utvrdio da su ispunjeni uslovi da se odbije predlog za utvrđivanje neustavnosti Zakona - navodi se u saopštenju.

Temeljni ugovor između SPC i države Crne Gore potpisan je 3. avgusta 2022. godine, a potpisali su ga patrijarh srpski Porfirije i tadašnji premijer Dritan Abazović. Nezadovoljni odlukom, deo građana je tada protestovao, a inicijativu za ocenu ustavnosti podneli su poslanici Demokratske partije socijalista.

Izmenama Zakona o slobodi veroispovijesti izbrisani su sporni članovi koji su se odnosili na mogući prelazak imovine verskih zajednica u državno vlasništvo ako verske zajednice nemaju adekvatne dokaze da su vlasnici te imovine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja