MITROPOLIT JOANIKIJE U RUSIJI: Vlast u Crnoj Gori nas tretira kao neprijatelje

Tanjug

20. 10. 2022. u 21:39

MITROPOLIT crnogorsko-primorski Joanikije izjavio je tokom boravka u Rusiji da je vlast u Crnoj Gori tretirala tu versku zajednicu "kao neprijatelja države koga treba zbrisati sa lica zemlje".

МИТРОПОЛИТ ЈОАНИКИЈЕ У РУСИЈИ: Власт у Црној Гори нас третира као непријатеље

Foto: M. Sekulović

- Prosto taj komunistički refleks je proradio kod nove vlasti u Crnoj Gori i na izvestan način, iako je mirno vreme, počelo je gonjenje Crkve. Prestao je skoro svaki iskreni dijalog između vlasti i Crkve i počelo je gonjenje. Vlast je, pod pritiskom upravo, još uvek predsednika Crne Gore Mila Đukanovića donela zakon da se sva crkvena imovina oduzme i prepiše na državu- rekao je Joanikije na događaju posvećenom sećanju na mitropolita Amfilohija.

Naveo je da je vlast u Crnoj Gori istovremeno govorila o formiranju crnogorske autokefalne pravoslavne crkve, a cilj je bio da se oduzmu svetinje i da se Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i drugim eparhijama u Crnoj Gori, onemogući rad.

Foto: Mitropolija

Kazao je kako se "videla namera, prvo da se oduzmu crkve, a onda posle da se one koriste u turističke svrhe i da Mitropolija ne može više te hramove da koristi onako kako to Crkva propisuje".

- Ideja je bila da se ti hramovi daju toj crkvi koju bi formirala vlast i da se promeni identitet naroda, da se izbriše njegovo pamćenje. I pošto je bio donet takav zakon mi nismo imali kud drugo nego da izađemo na ulicu, što je bilo veoma opasno. Vlast je to mogla da upotrebi protiv nas, pod izgovorom da smo remetilački faktor, da ugrožavamo stabilnost države, da izazivamo nemire, da ne poštujemo zakone- dodao je Joanikije.

Događaj je, inače, organizovan u okviru Međunarodnog festivala "Srpska uteha ruskom srcu" na Pravoslavnom humanitarnom univerzitetu "Sveti Tihon".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)