ČEKAJU POTEZ DRŽAVE: Železarci danonoćno na krovu fabrike, nadaju se odluci EPCG

I. D. S.

20. 10. 2022. u 06:00

NAKON četiri i po meseca protesta na krovu fabrike, odustajanje od povratka na radna mesta za radnike nikšićke Železare nije opcija.

ЧЕКАЈУ ПОТЕЗ ДРЖАВЕ: Железарци даноноћно на крову фабрике, надају се одлуци ЕПЦГ

Ivan Vujović sa Dritanom Abazovićem, Foto gov. me

Prema rečima predsednika sindikata te fabrike Ivana Vujovića, pregovori Elektroprivrede sa turskim investitorom o kupovini fabrike idu u dobrom smeru, pa očekuju da se situacija uskoro reši u korist radnika.

Radnici nikšićke železare, kojom već deceniju upravlja turski investitor "Tosjali grupa", a koji su od septembra zvanično bez posla, očekuju da se uskoro završe pregovori i fabrika vrati u državno vlasništvo, odnosno da je kupi EPCG. Kako je za "Novosti" kazao Vujović, imaju informaciju da bi to trebalo da se desi u skorije vreme.

- To je poslednja informacija koju imamo. Ne želimo ni mi da budemo navalentni i da dosađujemo, imamo uveravanja da sve ide dobrim tokom i sada čekamo. Ono što je sigurno je da nećemo odustati od toga da se vratimo na radna mesta. Bilo bi skandalozno da se posle ovolike borbe i četiri i po meseca provedenih na krovu fabrike, povučemo.

Povratak na posao jedino je što nas interesuje, ako treba odustaćemo i od 2.000 evra otpremnina, ali radna mesta ne damo. Ne pristajemo ni na potencijalne socijalne programe koje pominje bivša vlast, njihova briga za radnike nas je i dovela dovde, želimo da radimo - poručuje Vujović.

Kako kaže, svesni su da povratak na posao u početku možda ne bi značio proizvodnja čelika, ali da su spremni da prihvate da rade o kojoj god se proizvodnji radi.

Fabrika, ističe, ima kapacitete i za čelik i za solarne panele i za mnogo drugih delatnosti. Važno je samo da počne da se radi.

PODRŠKA JAČA OD PRITISKA TURAKA

Vujović navodi da turski investitor ne prestaje da vrši pritisak na pobunjene radnike, te je poslednji pokušaj da ih odgovore od protesta gašenje vode.

- Nedavno su isključili vodu u krugu fabrike, sada nemamo ni pijaće vode ni mokri čvor.

U 21. veku oni su ne samo nas, nego i radnike obezbeđenja ostavili bez vode. Ali ni to nas neće pokolebati. Da smo se u ovoj situaciji našli pre koju godinu, ne bismo imali nikakvih šansi da sačuvamo radna mesta, podrška koju smo dobili od države, Elektroprivrede i gradonačelnika Nikšića Marka Kovačevića, pored naše istrajnosti, ključna je u borbi radnika - zaključio je Vujović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri