MEDENICI ĆE DA SUDE KOLEGE: SDT podiglo optužnicu protiv bivše predsednice Vrhovnog suda Crne Gore

S. ĐOKIĆ

18. 10. 2022. u 08:23

SPECIJALNO državno tužilaštvo je podiglo i dostavilo podgoričkom Višem sudu optužnicu protiv bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, njenog sina Miloša, zatim Darka Lalovića, Vasilija Petrovića, Bojana i Marka Popovića, Milice Vlahović Milosavljević, Marka Vučinića, Milorada Medenice, Luke Bakoča, Petra Milutinovića, Ivane Kovačević, Radomira Raičevića, Marjana Bevenje, Steva Karanikića i Gorana Jovanovića i Kopad Company DOO Nikšić.

МЕДЕНИЦИ ЋЕ ДА СУДЕ КОЛЕГЕ: СДТ подигло оптужницу против бивше председнице Врховног суда Црне Горе

Vesna Medenica/Miloš Medenica, Foto Printskrin/Foto Printskrin / Marko Milačić

U dopisu koji je medijima poslao portparol SDT-a i državni tužilac Vukas Radonjić navodi se da je predloženo da se Milošu i Vesni Medenica, Marku Vučiniću i Marjanu Bevenji produži pritvor zbog opasnosti od bekstva.

- Optužnica je podignuta za krivična dela stvaranje kriminalne organizacije, produženo krivično delo krijumčarenje, produženo krivično delo davanje mita, primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotreba službenog položaja, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, teška telesna povreda i sprečavanje dokazivanja - naveo je Radonjić.

- Vesni Medenici se stavlja na teret da se, u periodu od 2019. do 2021. obavezala da će, korišćenjem svog službenog položaja predsednice Vrhovnog suda Crne Gore i pretpostavljenog uticaja, kao bivše predsednice tog suda, posredovati da se određeni parnični predmeti koji su se vodili pred Višim sudom u Podgorci i Vrhovnim sudom Crne Gore završe u korist privrednih društava "Fab lajv" i "Cijevna komerc", bez obzira na činjenično stanje, u čemu joj je pomagao okrivljeni Miloš Medenica i pojedini pripadnici kriminalne organizacije, a da su je na protivzakoniti uticaj naveli okrivljeni Popovići i Petrović, te da je za njeno posredovanje dato mito - naglasio je Radonjić.

Radonjić pojašnjava da se Vesni Medenici, između ostalog, stavlja na teret i da je u 2019, kao predsednica Vrhovnog suda, koristeći službeni položaj, a u 2022. kao bivša predsednica tog suda, koristeći društveni položaj i uticaj, posredovala kod sudija Vrhovnog suda, odnosno sudije Osnovnog suda u Herceg Novom, da izvrše službene radnje suprotno Zakonu o sudskom savetu i sudijama, odnosno Zakonu o parničnom postupku, i donesu odluku u predmetu korist privrednog društva "Carine".

LAŽNI PAPIRI ZA KRIJUMČARENjE

Milošu Medenici se, između ostalog, ističe Radonjić, stavlja na teret da je, 2019, stvorio kriminalnu organizaciju, čiji su pripadnici postali Vesna Medenica, devet okrivljenih i okrivljeno pravno lice, sa ciljem krijumčarenja cigareta i protivzakonitog uticaja na sudsku vlast, a radi sticanja nezakonite dobiti i moći, te da je, u saizvršilaštvu sa okrivljenim pripadnicima kriminalne organizacije, izbegavajući mere carinskog nadzora, iz Slobodne carinske zone luke Bar, krijumčario cigarete na carinsko područje Crne Gore, radi prodaje, uz pomoć lažne dokumentacije i davanja mita okrivljenim carinskim službenicima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)