PROBLEM DA REŠAVA DRŽAVA: Sprečen pokušaj smene v. d. direktora Instituta Igalo

V. VUJNOVIĆ

03. 10. 2022. u 07:26

NEDAVNI pokušaj smene v. d. direktora Instituta Igalo dr Sava Marića pokrenuo je novi talas predloga za rešavanje problema koji zaposlene u ovoj renomiranoj ustanovi pritiskaju godinama.

ПРОБЛЕМ ДА РЕШАВА ДРЖАВА: Спречен покушај смене в. д.  директора Института Игало

Problemi ove ustanove gomilaju se godinama, , foto RT HN

O smeni je trebalo da raspravlja Odbor direktora, a na mesto dr Marića (Novska lista) da bude imenovan Milan Jančić (SNP). Međutim, zaposleni i građani koji su za ovu nameru saznali preko društvenih mreža, ušli su u prostorije u kojima se sastanak održavao, pa je sednica prekinuta.

Na sastanak su stigli i predsednik Opštine Stevan Katić, potpredsednik Opštine Miloš Konjević i direktorka "Vodovoda" Olivera Doklestić. Dogovoreno je da se u Vladi Crne Gore zakaže hitan sastanak o statusu Instituta. Potpredsednik Opštine Miloš Konjević predložio je, a predsednik Stevan Katić se saglasio, da Opština otkupi akcije Instituta koje su u vlasništvu Žarka Rakčevića. Njegovo hotelsko-turističko preduzeće ima oko 27 odsto akcija Instituta. U vlasničkoj strukturi je i država sa 56,48 odsto akcijskog kapitala, Vlada crne Gore ima 19,19 odsto akcija, Investiciono razvojni fond CG 23,65 , Fond zdravstvenog osiguranja 10,23 i ZZZCG 3,4 odsto.

Savo Marić, Foto printskrin

Predsednik Opštine Katić ocenio je da je dobro što je ovaj problem otvoren jer svi u državi moraju da znaju sa kojim se nevoljama suočava Institut.

- Svakako bi bilo dobro da dve trećine vlasništva imaju država i opština zajedno - kazao je Katić i naveo da će u narednom periodu ponuditi Rakčeviću predloge na koji način bi Opština obavila ovu transakciju.

Žarko Rakčević naveo je da nisu njegove akcije problem već način upravljanja ovom ustanovom i činjenica da Institut duguje 33 miliona evra:

- Od 2018. godine sam upozoravao da treba pravovremeno otkupiti dug Jugobanke. Tada se možda taj dug mogao otkupiti za milion evra, a on je danas dostigao iznos od devet miliona. Dug prema radnicima je skoro pet miliona evra.

ZAKLINjANjE

Svi se zaklinju u Institut, a on je pred stečajem. Rakčević je zaključio da se bez rešavanja duga prema Jugobanci, zemljišta koje nije u vlasništvu Instituta, kao i duga prema radnicima Institut ne može izvući, a nikome dobronamernom nije interes da Institut sa 697 radnika ide u stečaj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili