ŽUGIĆ ČUVAR TAJNI: Reakcije na Đukanovićev predlog da guverner dobije novi mandat

I. D. S.

28. 09. 2022. u 08:22

NAKON što je početkom meseca istekao šestogodišnji mandat guverneru centralne banke Crne Gore Radoju Žugiću, predsednik države Milo Đukanović uputio je predlog Skupštini da se Žugiću poveri još šest godina stolovanja na čelu ove institucije.

ЖУГИЋ ЧУВАР ТАЈНИ: Реакције на Ђукановићев предлог да гувернер добије нови мандат

Radoje Žugić, Foto printskrin/Ines Mrdović, Foto PR centar

U NVO Akcija za socijalnu pravdu smatraju da bi takva odluka značila jako lošu poruku za javni interes.

U obrazloženju predloga, predsednik navodi da je za vreme mandata Žugića, CBCG očuvala stabilnost bankarskog i finansijskog sistema, "uprkos veoma složenim okolnostima koje su karakterisali poremećaji ekonomskog i društvenog okruženja izazvani prvenstveno pandemijom virusa korona".

S druge strane, Ines Mrdović, ispred NVO "Akcija za socijalnu pravdu", navodi je ovaj predlog loš, ali i očekivan.

- Žugić je čuvar tajni u Centralnoj banci, tu su ključni tokovi novca, tu su ključne informacije, ne samo za bankrski sektor i Prvu banku koja je u dobroj meri prethodnih godina pod posebnom lupom javnosti, već svi ostali finansijski tokovi. Naznačiću samo pitanje auto-puta, tokovi novca za investiciju koja je dostigla milijardu evra, zanemarujući 300 miliona evra kojih se država odrekla po osnovu različitih dažbina.

Foto Arhiva

Svi mi koji godinama pratimo neke stvari u finansijskom sektoru znamo da je Žugić pokrivao ključne pozicije od kojih je porodica Đukanović imala koristi. Treba naznačiti da je Skupština ta koja treba da odluči, pa je pitanje kako će se odrediti političke partije - kazala je Mrdovićeva.

POD LUPOM SPECIJALNOG TUŽILAŠTVA

ŽUGIĆ je 2018. godine bio pod lupom Specijalnog državnog tužilaštv povodom prijave o zloupotrebama novca za udruženja penzionera i naplaćivanja članarina od 2004. do 2010. godine kada je bio direktor Fonda PIO. Penzioneri koji su podnosili te prijave tužilaštvu još čekaju na rezultat istrage.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna