LEKIĆ JE POMIRIO ZAVAĐENE: Parlamentarna većina u Crnoj Gori postigla dogovor oko mandatara

V. KADIĆ

15. 09. 2022. u 06:20

LIDER Demosa i nekadašnji diplomata Savezne Republike Jugoslavije, Miodrag Lekić, predložen je za mandatara nove Vlade Crne Gore.

ЛЕКИЋ ЈЕ ПОМИРИО ЗАВАЂЕНЕ: Парламентарна већина у Црној Гори постигла договор око мандатара

Foto: V.K.

Njega su na tu funkciju kandidovali predsednici svih partija pobednica izbora 30. avgusta 2020. godine, na tročasovnom sastanku koji je održan u "belom salonu" državnog parlamenta. Njegova dugogodišnja politička karijera bez mrlje delovala je lekovito na "posvađane" tabore iz Građanskog pokreta URA i Demokratske Crne Gore.

Predsednik Nove srpske demokratije i jedan od vođa Demokratskog fronta Andrija Mandić nakon sastanka kazao je da je pobednička koalicija ovim napravila veliki iskorak.

- Imamo visok stepen saglasnosti za mandatara, kao i dogovor za program vlade vezano za druge funkcije, posebno izbor skupštinskog rukovodstva - rekao je Mandić. - Poslali smo jaku poruku s potpisima 41 poslanika. Idemo u dobrom pravcu i očekujem dobre vesti.

Jučerašnji sastanak počeo je nešto nakon 12 sati, a prisustvovali su i lideri URA i Demokrata Dritan Abazović i Aleksa Bečić. "Stara" parlamentarna većina prethodno je održala četiri sastanka i svaki je inicirao Andrija Mandić, ali nije postigla dogovor o formiranju nove vlade i izboru skupštinskog rukovodstva. Mandić je tada rekao da su iscrpljene sve mogućnosti postizanja širokog dogovora, pa je pozvao na još jedan sastanak lidere partija koji dosad nisu učestvovali u pregovorima. Prethodno je na predlog DF potpisan sporazum kojim je predviđen izbor nove izvršne vlasti i administracije parlamenta. Potom je dogovoreno da partije do kraja prošle sedmice usaglase predloge za mandatara i šefa Skupštine Crne Gore, da bi zatim iz DF saopštili da im, na osnovu izbornog rezultata, pripada funkcija premijera, dok bi pozicija šefa parlamenta trebalo da pripadne Demokratama, koji su prethodno odustali od ključnih pozicija.
S druge strane, Abazović, čija je vlada srušena u Skupštini pre skoro mesec dana, saopštio je da je spreman da izađe iz trke za mandatara ako se, kako je rekao, nađe kandidat koji će "na isti način" odgovoriti borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Neposredno pred početak poslednjeg sastanka, lider Demokrata Bečić kazao je da će oni prihvatiti svakog kandidata koji nije sarađivao sa DPS ili ne dolazi iz stranke koja je imala saradnju sa DPS.

DANAS KOD ĐUKANOVIĆA

PREDSTAVNICI parlamentarne većine obaviće danas konsultacije o mandataru za sastav Vlade Crne Gore sa predsednikom države Milom Đukanovićem. Uz predlog biće dostavljeni i potpisi 41 poslanika parlamentarne većine, pobednika izbora od 30. avgusta 2020. Nakon konsultacija, predsednik je obavezan da, u skladu sa Ustavom, predlog dostavi Skupštini Crne Gore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ TAJNO U URGENTNOM CENTRU: Ovo su rezultati pregleda posle udarca flašom u glavu!