DEMOKRATSKA CRNA GORA: Veliki broj razloga za izglasavanje nepoverenja Vladi

V. K.

18. 08. 2022. u 22:09

DEMOKRATSKA Crna Gora saopštila je da će na osnovu rasprave u Skupštini, stavova svih aktera i ukupne atmosfere i argumentacije doneti konačnu odluku u vezi sa izglasavanjem nepoverenja manjinskoj Vladi Dritana Abazovića.

ДЕМОКРАТСКА ЦРНА ГОРА: Велики број разлога за изгласавање неповерења Влади

Foto: EPA/Boris Pejović

Klub poslanika je, kako su naveli, ovlastilo Predsedništvo te partije, a odluku će doneti na osnovu jednoglasno usvojenih i snažno podržanih Zaključaka i smernica:

- Predsedništvo podseća da je pre mesec dana zaključcima na sednici Predsedništva Demokrata data šansa deblokadi pravosuđa i potencijalnom resetovanju odnosa među pobjedničkom parlamentarnom većinom uz podnošenje ostavke gospodina Abazovića, kao čoveka koji je izgubio poverenje najvećeg broja političkih subjekata u zemlji i tvorca modela i 42. i 43. Vlade koji su propali. Predsedništvo konstatuje da je na naš korektan i konstruktivan pristup odgovoreno blokadom procesa izbora sudija Ustavnog suda, odbijanjem zahteva za vođenje dijaloga koji bi doveo do 2/3 većine za izbor članova Sudskog saveta i jednostranim utvrđivanjem liste kandidata DPS-URA-SNP, saopštavanjem neligitimnog premijera na premijerskom satu da nema nameru da podnese ostavku, izjavom predsednika SNP-a da se Demokrate ništa ne pitaju i da od njih ništa ne zavisi i nastavkom primitivnog političkog revanšizma prema Demokratama - piše u saopštenju.

Dodaju da Predsedništvo konstatuje korektan pristup Kluba poslanika Demokrata "koji je kazao da ono što premijer u javnosti govori treba da pretoči u pisanu inicijativu "sa potpisima najmanje 32 poslanika, kako bi mogla biti razmotrena, ali da to isto "nije učinjeno od strane Abazovića".

U saopštenju navode da Predsedništvo ističe da je pristup predsednika Vlade "neozbiljan i verovatno motivisan potrebom političkog blefiranja i omalovažavanja Demokratske Crne Gore".

- Predsedništvo konstatuje da su na današnjoj sednici predmet njenog razmatranja kao ozbiljnog i odgovornog subjekta pisane inicijative o izglasavanju nepoverenja Vladi i razrješenju predsednice Skupštine, te da drugih pisanih inicijativa nije bilo, uključujući podsećamo ni usaglašenu pisanu inicijativu premijera i najmanje 32 poslanika, pa samim tim nisu mogle biti ni razmatrane - kazali su iz Demokrata.

Predsedništvo te partije smatra da u ovom trenutku postoji veliki broj razloga da poslanici Demokratske Crne Gore, "kao partije koja je od prvog dana najtvrđa opozicija u institucionalnoj i vaninstitucionalnoj borbi protiv DPS-SNP-URA Vlade i nelegitimne parlamentarne većine", glasaju za izglasavanje nepoverenja 43. Vladi Crne Gore.

Takođe, ističu da bez obzira na pomenuto Demokratska Crna Gora nema nameru da i u slučaju glasanja za nepoverenje Vladi ulazi nakon toga u "političke prevarantske modele u kakave su ulazili SNP i URA, jer je za nas volja naroda uvek bila i biće zvijezda vodilja".

- Predsedništvo pozdravlja potpisivanje inicijative za razrešenjem predsednice Skupštine i izglasavanjem nepoverenja Vladi od strane poslanika Demokrata, DF-a, Demosa, Ujedinjene, Prave i Radničke partije, čime je potvrđeno da postoji ogroman broj razloga za pad ove nelegitimne Vlade i parlamentarne većine, kao i da takav naš sud nema apsolutno bilo kakve veze sa potpisivanjem Temeljnog ugovora koji smo podržali. Predsedništvo ocjenjuje da je pokušaj jeftine zloupotrebe i prikrivanja iza Temeljnog ugovora koji je završena priča i koji ne može promeniti bilo koja Vlada bez saglasnosti Crkve razobličen, a razlozi za obaranjem DPS-URA-SNP Vlade su više nego jasni, a nakon izglasavanja zakona protiv Zete i Zećana i jednostranog utvrđivanja liste kandidata za članove Sudskog saveta od strane DPS-URA-SNP još i jasniji i brojniji - saopšteno je iz Predsedništva Demokrata.

Predsedništvo te partije je ocenilo da je podrška inicijativi DF-a o izglasavanju nepoverenja Vladi i razrešenju predsednice Skupštine, svojevrsna rezerva da kojim slučajem DPS ne odustane od inicijative 19. ali i garancija da će se tada razrešenjem predsednice Skupštine definitivno srušiti "neligitimna DPS-URA-SNP parlamentarna većina".

- Predsedništvo konstatuje da i pored činjenice da se u skupštinskoj proceduri nalaze potpisi praktično 90 odsto poslanika crnogorskog parlamenta koji smatraju da ova Vlada nema poverenje i treba da padne, gospodin Abazović i dalje ne podnosi ostavku i ako je na isto svojevremeno pozivao gospodina Zdravka Krivokapića - zaključuje se u saopštenju.

BONUS VIDEO - Pogledajte: Trenutak nakon sto je potpisan Temeljni ugovor

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove