PROKRIJUMČARILI 6,1 TONU KOKAINA: Zbog šverca droge u Crnoj Gori privedeno osmoro - Oduzete desetine hiljada evra, skupoceni satovi, gliser

V. K.- S. Đ.

27. 07. 2022. u 20:49

U AKCIJI "Florida" koju su sproveli pripadnici Uprave policije u više gradova Crne Gore, uz koordinaciju Evropola i uz saradnju sa nadležnim organima Srbije, Italije, Hrvatske, Slovenije, Španije, Portugalije i Holandije, uhapšeno je osam osoba.

ПРОКРИЈУМЧАРИЛИ 6,1 ТОНУ КОКАИНА: Због шверца дроге у Црној Гори приведено осморо - Одузете десетине хиљада евра, скупоцени сатови, глисер

Foto: UP Crne Gore

Sumnja se da su privedeni pripadnici međunarodne kriminalne organizacije koji se dovode u vezu sa krijumčarenjem 6,1 tone kokaina na transnacionalnom nivou.

Privedeni su R. V. (39) iz Nikšića, Kotorani D. G. (62), N. P. (55), B. V. (50) i J. E.(27), Podgoričani S. M. (42) i M. R. (34) i N. G. (48) iz Danilovgrada, dok su I. A. (31), F. R.(35), M. L. (58) i J. V. (26) trenutno nedostupni nadležnim organima. Na teret im se stavljaju krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

U ovoj akciji policija je pretresla 52 lokacije na teritoriji sedam zemalja, a samo u Crnoj Gori 33! Tom prilikom bilo je angažovano dvesta pripadnika policije, koji su pronašli i oduzeli više desetina hiljada evra, skupocene satove, bankovne kartice, dokumenta, municiju i oružje, motorno vozilo i gliser.

ZAPLENA NA ARUBI

NADLEŽNI organi Arube su u februaru 2020. na brodu "Aresa" zaplenili 5,1 tonu kokaina i uhapsili 11 državljana Crne Gore, koji su osuđeni na kazne zatvora u trajanju od devet do 15 godina. Kao organizator osumnjičen je V. D., koji je još ranije procesuiran zbog aktivnosti krijumčarenja 840 kilograma kokaina u drugom predmetu, a koji je po međunarodnoj poternici uhapšen u Srbiji 13. jula ove godine - navode u UP Crne Gore.

Uprava policije Crne Gore podseća da je tokom 2019. otpočeo rad na prikupljanju dokaza za grupu sastavljenu od državljana Crne Gore, Italije, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Velike Britanije, a za koje se sumnjalo da se bave transnacionalnim krijumčarenjem kokaina, rutom Južna Amerika - Evropa, korišćenjem različitih vrsta plovila.

Portugalska policija 30. maja 2019. na lokaciji Azorska ostrva - Horta, na brodu "Jemaja" zaplenila je 500 paketa u kojima se nalazio kokain, ukupne težine 592,9 kilograma. Tada su uhapšena trojica državljana Crne Gore, Hrvatske i Velike Britanije, dok prikupljeni dokazi ukazuju da su ključne uloge u ovoj kriminalnoj akciji imali organizator L. C. iz Italije, povezan sa mafijaškom organizacijom "Ndrangeta".

Foto: ilustracija

 

On je, zbog drugih aktivnosti u Italiji, već osuđen na kaznu zatvora od 20 godina. Tvrdi se da je crnogorski državljanin F. R. bio zadužen za regrutciju pomoraca i pružanje logističke podrške.

Iz UP Crne Gore podsećaju da je mornarica Obale Slonovače u februaru 2020. na brodu "Trasgo-Nadudanma" zaplenila 411 kilograma kokaina i uhapsila petoricu državljana Gane, dok su u nastavku akcije uhapšena još dva Slovenca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POJAVIO SE NOVI SNIMAK! Evo kako je Novak Đoković pogođen flašom u glavu (VIDEO)