CRNA GORA SPREMNA ZA REMONT MEGA JAHTI: Premijer Abazović posetio nekadašnje brodogradilište Bijela (FOTO)

Novosti online

06. 07. 2022. u 23:14

PREMIJER Dritan Abazović posetio je danas nekadašnje Brodogradilište u Bijeloj gde novi vlasnik kompanija Adriatik 42 planira da otvori Centar za remont jahti i mega jahti u koji je već uložila preko 40 miliona evra.

ЦРНА ГОРА СПРЕМНА ЗА РЕМОНТ МЕГА ЈАХТИ: Премијер Абазовић посетио некадашње бродоградилиште Бијела (ФОТО)

Foto: V.V.

- Povratkom brodogradnje u Bijelu biće otvoreno oko 300 radnih mesta, a uz jedan od najvećih plutajućih dokova i dizalicu velike nosivosti, Crna Gora je spremna da dočeka brodove i mega jahte - poručio je Abazović.

– Do kraja septembra imaćemo stotinu novih radnih mesta, a verovatno sa kooperantima i ljudima, koji će na drugi način biti involvirani, to će biti i mnogo više – navodi

Abazović apostrofirajući da su sada u kompaniji angažovani samo radnici iz Crne Gore, a interes Vlade je da pokrene investicioni ciklus, koji ne može da se desi bez ozbiljnih kompanija.

Foto: V.V.

– Vjerujem da će kompanija Adriatik 42 iskustvom i znanjem promeniti imidž Crne Gore, kada je reč o nautici. Pomoći će nautički turizam, a definitivno i celoj zemlji da se na ozbiljniji način bavi pomorstvom i svime što podrazumeva taj segment, koji je prilično zanemaren u prethodnom periodu – smatra Abazović.

Predsednik Borda direktora kompanije Adriatik 42, dr Rade Antolović, obećava da će Brodogradilište koje je imalo neverovatnu istoriju u snagu preurediti u novu etapu na moderan i ekološki način.

On je informisao da je plutajući dok poslednje generacije, može da podigne deset hiljada tona, dug je 180 a širok 37 metara.

- Uz sve to biće montirana pokretna dizalica nosivosti 720 tona, što je dovoljno da da počnemo rad – kazao je Antolović.

Foto: V.V.

Nekadašnje Brodogradilište u Bijeloj će, zahvaljujući Vladi Crne Gore i kompaniji Adriatik 42, ponovo biti prepoznato na globalnoj mapi brodogradnje. Plan je da se u prvoj godni remontuje 14, a u narednih tri 109 jahti, informisao je ministar kapitalnih investicija, Ervin Ibrahimović.

TEMELjNI UGOVOR U REDOVNOJ PROCEDURI

Abazović je novinarimau Bijeloj potvrdio da će predlog Temeljnog ugovora sa SPC biti na dnevnom redu sednice Vlade u petak. Istakao je da to nije najvažnija tema kojom se bavi Vlada Crne Gore i tretiraće se u redovnoj proceduri.

- Priča, propaganda, sa elementima fašizma koja ima za cilj da skrene i destabilizuje Vladu, ne znam kome ide u prilog. Pozivam građane da isprate tu sednicu, rekao je Abazović i naglasio da mu ne pada na pamet da potpadne pod pritisak grupice ekstremista unutar Vlade, ili grupice ekstremista koji zbog toga što su prestale državne apanaže pokušavaju Crnu Goru da vrate u devedesete, dok građani Crne Gore hoće progres, pomirenje, građansko društvo, evropske integracije, a to Vlada i nudi.

Čulo se i obećanje da će proces remedijacije tla u Brodogradilištu biti nastavljen, a kontaminirana zemlja izvezena u najskorijem mogućem roku.

Poseti Bijeloj pridružili su se osim delegacije državnog vrha i čelnici opština Herceg Novi i Tivat.

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)