KRIZA PRETI OD JESENI: Dritan Abazović - Struje neće biti ni za one korisnike koji će moći da je plate

I. D. Stojadinović

28. 06. 2022. u 08:33

PREMIJER Dritan Abazović tokom premijerskog sata poručio je da je fokus Vlade na ekonomskim temama, te da će se budžet realizovati kako je planirano.

КРИЗА ПРЕТИ ОД ЈЕСЕНИ: Дритан Абазовић - Струје неће бити ни за оне кориснике који ће моћи да је плате

Foto Skupština.me

Ipak, opet je upozorio na krizu koja se očekuje na jesen, i građane uplašio da struje neće biti ni za one koji će imati da je plate. Ističe i da je zadovoljan rezultatima Vlade već nakon dva meseca, te nabrajao projekte koji bi trebalo da se realizuju.

Poslanik Boris Mugoša ispred Socijaldemokrata pitao je premijera zbog čega, u izuzetno kompleksnoj ekonomskoj, a pre svega socijalnoj situaciji prouzrokovanoj drastičnim rastom troškova života, u dvomesečnom periodu ključni prioriteti Vlade nisu bili usmereni u pravcu zaštite socijalno ugroženih kategorija.

Ipak, Abazović tvrdi da je fokus upravo na ekonomiji, te istakao da zahvaljujući Vladinim merama Crna Gora ima najjeftinije gorivo u regionu, ali i da je među najjeftinijim državama kada je reč o hrani.

- Strane direktne investicije su na nivou od 306 miliona evra, što je najveći prihod u poslednje četiri godine. Socijalna davanja su veća nego što su bila u prethodnom periodu. Povećane zarade, penzije. Imamo 94 odsto popunjenosti u odnosu na 2019. Poređenja radi Hrvatska ima 75 odsto. Imamo sasvim korektnu predsezonu. Ako glavna sezona ne podbaci, i budemo na nekom zadovoljavajućem niovu, pa sve i da ne stignemo rekord iz 2019. godine, najviše zbog inflacije, mislim da možemo doći u zonu u kojoj taj šok neminovno sledi, možemo proći bez većih posledica - tvrdi Abazović.

Premijer poručuje da će budžet sve moći da servisira, ali i da bez obzira na to da li bude krize ili ne, neophodno je pokrenuti proizvodnju hrane i energetsku zavisnost svesti na minimum. Ipak, još jednom je upozorio na mogući scenario koji se očekuje na jesen - veliku krizu u kojoj će biti manjak struje i hrane.

- Ukoliko se obistini da na jesen ne bude isporuke gasa iz Rusije prema Zapadnoj Evropi, budu li oni prelazili na električnu energiju, nastaće energetski kolaps. To će da znači da ni uz novac nećete moći doći do električne energije, ne samo povećanje cene. Nadam se da do toga neće doći. Da ne bi došlo do toga, moramo iz turističke privrede izvući maksimum - istakao je Abazović.

REZULTATI NA DVA POLjA

PREMIJER je zadovoljan što je Vlada zacrtala dva cilja - ekonomski razvoj i vladavina prava, a "na oba polja postižu se rezultati".

- Crna Gora treba da otvori auto-put, položi kamen temeljac za žičaru. Uz tri fabrike u Tuzima do kraja leta. Krenuli smo sa velikim projektom mosta preko Bojane. Razmišljamo o cementari u Pljevljima. Biće izgrađen hotel sa pet zvezdica u Ulcinju - nabrojao je Abazović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere