NOVE MUKE ZA CRNU GORU: Medojević oštro o novim potezima Vlade

Novosti online

24. 06. 2022. u 17:16

PREDSEDNIK Pokreta za promjene i jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević kazao je da „Vlada političkih ostataka ne poznaje sistem državne vlasti i mehanizme uticaja nekih odluka koje donose isključivo iz ugla partijskih interesa“, ali i da „ministri naturščici koji se prvi put susreću sa oblastima kojima rukovode svojim odlukama prave haos“.

НОВЕ МУКЕ ЗА ЦРНУ ГОРУ: Медојевић оштро о новим потезима Владе

Foto: Printscreen/TV Prva

- Smanjenje akciza na gorivo je dovelo do ukidanja povraćaja dela plaćenih akciza za prevoznike u drumskom saobraćaju - istakao je Medojević.

Što se prevoza robe u drumskom prometu tiče, kaže Medojević, one firme koje su imale plaćene sve obaveze prema zaposlenima i državi imale su pravo na povraćaj dela plaćene akcize u iznosu od 0.181 evra/litru ili 0.07% od iznosa faktura za prevoz izdatih u tom kvartalu-prometa.

- Uprava Carina, tj. nadležna Carinarnica, je vršila povraćaj. Oni su vraćali ono što je manje, litraža ili promet. 1 kamion za 3 meseca-kvartal potroši u proseku 10.000 litara nafte i to je bilo po potrošnji da se vrati 1.810 evra - kazao je Medojević.

Prema rečima Medojevića, „promet može da varira ali su ovim potezom primorali da se manje radi za keš, a više preko računa i to u nekom proseku bude blizu ove cifre do koje se došlo kroz potrošnju goriva“.

- Neki od prevoznika su sipali gorivo na crno ili negde po inostranstvu i tu nisu imali povraćaja akcize. Vlada je smanjenjem akcize za 40% smanjila iznos za povraćaj prevoznicima na 0.05 €/litru a onim zadnjim smanjenjem od 50% potpuno su ukinuli taj deo za povraćaj prevoznicima, a imaju prostora jer je ostalo jos 0.26 evra akcize koji ide državi od svakog litra. Država nije igračka. Mora se ponešto i znati, osim da se uvlačiš Ambasadorima - istakao je Medojević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

UŽAS NA PECANJU: Zver obezglavila dečaka (15)