I DALJE TRAJU CRKVENI SPOROVI: Vlada u Podgorici ukorena u godišnjem izveštaju Stejt departmenta o stanju verskih sloboda u Crnoj Gori

V. K.

04. 06. 2022. u 07:13

STEJT department u godišnjem izveštaju o stanju verskih sloboda u svetu navodi da Vlada Crne Gore ponovo nije preduzela nikakve korake da reši sporove Srpske pravoslavne crkve i Crnogorske pravoslavne crkve u vezi sa vlasništvom nad 750 pravoslavnih objekata koje drži SPC.

И ДАЉЕ ТРАЈУ ЦРКВЕНИ СПОРОВИ: Влада у Подгорици укорена у годишњем извештају Стејт департмента о стању верских слобода у Црној Гори

foto D. Milovanović

U delu izveštaja u kome se analizira stanje verskih sloboda u Crnoj Gori, Stejt department podseća da su 26. januara 2021.godine stupile na snagu izmene i dopune zakona o verskim slobodama, kojima su eliminisani zahtevi da se postojeće verske grupe registruju radi sticanja pravnog statusa i da verske grupe daju dokaz o vlasništvu nad određenom verskom imovinom kako bi zadržale pravo na nju. Dodaju da se SPC oštro protivila tim zahtevima.

U izveštaju se ističe da se policija sukobila sa pojedincima koji su protestovali zbog ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija 5. septembra na Cetinju, dodajući da je SPC saopštila da su demonstranti, koji su imali podršku predsednika Mila Đukanovića i ključnih članova vladine političke opozicije, pokušali da ugroze njena verska prava. Takođe se podseća da je CPC i dalje neregistrovana. Naglašava se da su verske grupe nastavile da osporavaju vlasništvo vlade nad nekim verskim imanjima i prenos vlasništva nad grobljima na opštine ili druge entitete.

- Vlada ponovo nije preduzela nikakve korake da reši sporove SPC i Crnogorske pravoslavne crkve (MPC) u vezi sa vlasništvom nad 750 pravoslavnih objekata koje drži SPC - ističe se u izveštaju, podsetivši da je predsednik Crne Gore Milo Đukanović na konferenciji o Zapadnom Balkanu u julu u Slovačkoj, izjavio da se priseća devedesetih kada je Srpska pravoslavna crkva stigla pre vojske i da su oni - prvo Crkva, pa onda vojska - na kraju bili odgovorni, između ostalog, i za genocid u Srebrenici.

Tokom godine bilo je incidenata vandalskog napada na bogoslovsku školu SPC i manastir, kako na Cetinju, tako i prijava govora mržnje prema muslimanima i evangelističkim hrišćanima.

SAMO OSUDE

Stejt department podseća da su u Nikšiću, uoči lokalnih izbora u februaru, neidentifikovane osobe oskrnavile Hadži-Ismailovu džamiju grafitima na kojima je pisalo "Srebrenica" i "Turci i Nikšić će biti Srebrenica", što upućuje na genocid nad hiljadama muslimana 1995. godine. Vlada, nevladine organizacije i druge verske zajednice osudile su vandalizam, ali nije bilo hapšenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!