OD RATA POBEGLI NA MORE: Crnogorski turistički radnici puni očekivanja, broj posetilaca udvostručen u odnosu na lani

I. D. STOJADINOVIĆ

02. 06. 2022. u 07:39

IAKO se zbog ratnih dešavanja u Ukrajini očekivalo da će Ukrajinaca i Rusa biti znatno manje ove godine, lokalne turističke organizacije prethodnih dana ističu da su upravo oni među najbrojnijim posetiocima. Koliko njih trenutno boravi u Crnoj Gori, u Nacionalnoj turističkoj organizaciji nemaju podatak, ali navode da su državljani dve zemlje ovde našli utočište i Crnogorsko primorje odabrali za boravak na duži period.

ОД РАТА ПОБЕГЛИ НА МОРЕ: Црногорски туристички радници пуни очекивања, број посетилаца удвостручен у односу на лани

Foto NTOCG

Prethodnih godina Crna Gora je beležila značajniji rast broja turista iz Ukrajine, dok su turistička kretanja sa tržišta Rusije bila usporena zbog ukidanja direktnih avio-letova ka Crnoj Gori. Prema podacima Uprave za statistiku Monstat, prethodne godine, u strukturi inostranih turista koji su posetili Crnu Goru, Rusi i Ukrajinci učestvovali su sa 15,8 odsto, dok su u ostvarenim noćenjima imali učešće od oko 21 odsto.

Kako nam je Milena Vujović ispred NTO kazala, ne raspolažu podacima koji se odnose na trenutni broj ruskih i ukrajinskih turista u Crnoj Gori, ali ističu poslednje, nezvanične podatke Monstata, koji ukazuju da je za prva tri meseca Crnu Goru posetilo oko 26.000 turista iz Rusije i Ukrajine, koji su ostvarili oko 226.000 noćenja.

- S obzirom na ratna dešavanja, moramo imati u vidu da se određen broj Ukrajinaca i Rusa trenutno opredeljuje za Crnu Goru kao sigurnu destinaciju za duži period, a najveći broj njih boravi u primorskim opštinama - navela je Vujovićeva.

Velika očekivanja od ovogodišnje letnje sezone imaju ugostitelji, država, ali i NTO. Prema njihovim podacima, brojke koje pokazuju posećenost destinacije duplirane su u odnosu na lani, ali i značajno veće u odnosu na rekordnu 2019. godinu.

IZ NTO naglašavju i da podaci koje dobijaju od turističke privrede i sa emitivnih tržišta ohrabruju u pogledu uspešnosti letnje turističke sezone. Prethodnog vikenda u Crnoj Gori boravilo je skoro 37.000 turista, što je dva puta više u odnosu na uporedni podatak prethodne godine i 10 odsto više u odnosu na 2019. godinu, koja je bila rekordna.

- Najviše turista boravi na budvanskoj rivijeri, a gotovo sve crnogorske opštine beleže dva puta veću posećenost u odnosu na isti period prethodne godine. U hotelima boravi više od 15.000, što je skoro dva puta više u odnosu na isti period lane, dok u privatnom smeštaju boravi oko 21.500 turista, što je, takođe, dvostruko više - navode u NTO.

TURISTI IZ CELE EVROPE

KADA je reč o strukturi gostiju, u NTO navode da, pored turista iz regiona, u Crnoj Gori se trenutno odmaraju Britanci, Francuzi, Austrijanci, Holanđani, Nemci, Poljaci, Izraelci, Italijani.

- Ove godine očekujemo dolazak značajnijeg broja gostiju iz Zapadne, Srednje i Severne Evrope. Primetan je značajan trend rasta kada je u pitanju tržište Izraela, a izvestan je i dolazak čeških turista - kazali su iz NTO.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti