IZ BUDŽETA "ISPARILO" 3,6 MILIONA: Višemilionski gubitak opština za samo tri meseca zbog primene programa "Evropa sad"

Z. Z.

01. 06. 2022. u 08:38

IZ Vlade je saopšteno da su zbog primene Programa "Evropa sad" lokalne samouprave za tri meseca izgubile 2,7 miliona evra prihoda po osnovu poreza i poreza na dohodak građana, odnosno Egalizacionog fonda. Međutim, u Zajednici opština tvrde da je gubitak 3,6 miliona evra.

ИЗ БУЏЕТА ИСПАРИЛО 3,6 МИЛИОНА: Вишемилионски губитак општина за само три месеца због примене програма Европа сад

Foto Tanjug

Po Vladinim podacima, najveći gubitak zabeležen je u Pljevljima 230.000 evra, Bijelom Polju 216.000, Beranama 160.000, Nikšiću više od 130.000 i Mojkovcu 88.000 evra. Samo tri su bile u plusu i to Tivat, Bar i Budva, stoji u informaciji, koju je na poslednjoj sednici razmotrila Vlada.

U Vladinom dokumentu se dodaje da deo Programa "Evropa sad" čini neoporezivi deo na 700 evra bruto, odnosno 570 evra neto zarade. Napominje se u dokumentu da su zarade u nerazvijenim opštinama manje od tog iznosa, pa su, kako se konstatuje, opštine izgubile značajan iznos prihoda.

Zato u Zajednici opština tvrde da je taj gubitak od februara do kraja aprila dostigao 3,6 miliona evra. Samo u aprilu bio je 1,4 miliona evra.

- Mi za reper uzimamo period februar-april, jer januar ne može biti validan za analizu, u prvom mesecu godine se isplaćuju zarade za prethodni mesec - decembar, kada su plate obračunate po starom, a ne po metodologiji koju donosi Program "Evropa sad" - naglasio je Refik Bojadžić, generalni sekretar Zajednice opština.

Ranije je najavljeno iz 42. Vlade na čijem je čelu bio Zdravko Krivokapić, da će iz budžetske rezerve biti isplaćeno 15 miliona evra kako bi se nadoknadili prihodi lokalnih samouprava.

- To je izvršna odluka i mi očekujemo da će narednih dana početi isplata tih gubitaka opštinama, ali smo u nedoumici kako će to realizovati nova, manjinska vlada, ako se ima u vidu da je ministar finansija Aleksandar Damjanović pre par dana u parlamentu izneo podatak da je budžetska rezerva 5,7 miliona evra - konstatovao je Bojadžić.

U Vladinom dokumentu od prošle sedmice je navedeno da je Egalizacioni fond za prva tri meseca prihodovao 430.000 evra manje, a iz fonda bi trebalo da se izdvaja novac za pomoć manje razvijenim opštinama.

- Mi smo, da bi se poboljšalo stanje u finansijama u lokalnim samoupravama, predložili izmene i dopune nekoliko zakona. O komunalnim delatnostima i porezu na nepokretnosti. Takođe, Zakon o finansiranju političkih partija i izbornih lista, jer prema sadašnjem rešenju u tom je Zakonu predviđeno da je osam meseci zabranjeno davanje socijalnih pomoći. Ako imamo u vidu da su u većini opština lokalni izbori odloženi za 23. oktobar taj član zakona treba menjati, jer ima građana kojima je pomoć lokalnih vlasti neophodna - prokomentarisao je Bojadžić.

NEMA OPŠTINE BEZ GUBITKA

- U VLADINOJ informaciji se navodi da su tri opštine bile u plusu zbog primene programa "Evropa sad". Naše analize pokazuju da su gubici evidentirani i u Baru, Tivtu, Budvi, kao i svim ostalim opštinama i da se kreću na nivou oko 75 procenata od poreza i prireza na dohodak građana - naveo je Bojadžić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

REŠILA DA PROGOVORI! Zbog nje je himna Rusije intonirana u Beogradu, pa odjednom prekinuta - evo šta šampionka Evrope sad kaže o tome (VIDEO)