STRPLJENJE ILI LEČENJE KOD PRIVATNIKA: U Kliničkom centru zadovoljni sistemom zakazivanja "Brže do lekara"

I. D. STOJADINOVIĆ

09. 05. 2022. u 09:12

SISTEM "Brže do lekara", koji je počeo da radi u decembru, prema oceni Kliničkog centra Crne Gore ostvario je očekivanja.

СТРПЉЕЊЕ ИЛИ ЛЕЧЕЊЕ КОД ПРИВАТНИКА: У Клиничком центру задовољни системом заказивања Брже до лекара

Foto KCCG

Kako ističu iz te zdravstvene ustanove, za oko dva i po meseca zakazano je više od 30.000 pregleda. Ipak, veliki broj pacijenata moraće ili da se naoruža strpljenjem ili da pregled plati privatniku, s obzirom na to da se na dolazak do specijaliste u KCCG čeka i po nekoliko meseci. Sredinom marta otvoreni su slobodni termini i u kratkom roku su popunjeni, te slobodnog termina nema do kraja leta.

Novi sistem zakazivanja pregleda, koji pacijentima omogućava da termine za specijalističke, supspecijalističke preglede i kontrole dobiju u KCCG, ostvario je sva očekivanja, kazali su iz najveće zdravstvene ustanove. Kako ističu, od 1. januara do 24. marta, samo interno, u toj ustanovi zakazano je 14.000 specijalističkih pregleda i više od 16.500 kontrola.

- To ukupno čini više od 30.000 zakazanih pregleda za samo 83 dana. Dakle, dnevno, bez vraćanja pacijenata izabranom lekaru, zakaže se preko 360 pregleda - navode iz KCCG i dodaju da je ukupno skoro 86.000 uputa izdato za KCCG od 1. januara do 1. aprila 2022.

Kako su saopštili, svi termini za pregled kod specijaliste u julu, avgustu i septembru su popunjeni.

- Termini koji su otvoreni zakazani su u roku od tri do četrnaest radnih dana. To znači da već krajem marta nije bilo više slobodnih termina kod naših specijalista i supspecijalista - kazali su iz KCCG.

Uprkos sistemu "Brže do lekara", pregled kod specijaliste se čeka i više meseci. Po rečima direktora Poliklinike KCCG dr Rifata Međedovića, u toj zdravstvenoj ustanovi najviše se čeka na kardiološke, reumatološke, gastroenterološke, endokrinološke i oftalmološke preglede. Pacijenti kojima je potreban pregled kardiologa moraju biti strpljivi čak pet meseci, ali direktor ističe da za hitne slučajeve postoji interventna kardiološka ambulanta.

Foto A. Stevanović

Međedović je kazao i da svakog meseca daju dopunski termin za preglede, jer ne sme da se kasni sa prvim pregledom.

Ipak, Podgoričanka I. P. tvrdi da ni prvi pregled kod endokrinologa nije mogla da zakaže u roku od mesec dana, koliko je predviđeno da se on najduže čeka. Tim povodom se obratila Zaštitniku prava pacijenata, te očekuje odgovor. Ipak, veruje da će na kaju morati da odvoji novac da pregled obavi privatno.

- Prvi pregled ne bi smeo da se čeka duže od mesec. Ipak, izabrana doktorka nije mogla da mi zakaže pregled, sistem ne prepoznaje prioritete, a svi termini su popunjeni.

Videću da li će Zaštitnik prava pacijenata naći neko rešenje. Već sam se raspitala i oko 30 do 40 evra je neka minimalna cena za endokrinološki pregled kod privatnika, pa koliko god da je teško izdvojiti novac, jeftinije je nego da plaćamo zdravljem - navodi pacijentkinja.

DODATNI TERMINI

KAKO su termini za specijalističke preglede u Kliničkom centru za jul, avgust i septembar popunjeni, u toj zdravstvenoj ustanovi očekuju da će se dodatni slobodni termini otvoriti početkom meseca i poručuju da nijedan pacijent kome je to neophodno neće ostati nepregledan. I. D. S.

NAPETO I U DOMOVIMA ZDRAVLjA

TERMINA nema ni za pojedinu dijagnostiku koja se obavlja u Domu zdravlja. Pacijentima koji čekaju ultrazvučni pregled, umesto termina, daje se savet da se u toku sledećeg meseca interesuju da li su se slobodni termini otvorili.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna