MILOV "TROJANAC" PRVI OBAVEŠTAJAC: Ko je Savo Kentera kojeg je Abazović predložio za novog šefa crnogorske ANB

V. KADIĆ

07. 05. 2022. u 09:24

IZGLASAVANjE Sava Kentere, predsednika Atlantskog saveza Crne Gore za vršioca dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB), definitivno je odbacilo tvrdnje predstavnika Građanskog pokreta URA i Socijalističke narodne partije da formiranje manjinske vlade neće značiti povratak Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića na vlast.

МИЛОВ ТРОЈАНАЦ ПРВИ ОБАВЕШТАЈАЦ: Ко је Саво Кентера  којег је Абазовић предложио за новог шефа црногорске АНБ

Savo Kentera / Foto Atlantski savez CG

Imenovanjem Kentere Crna Gora se, po oceni političkih analitičara, vraća u vreme pre 30. avgusta 2020. Jer, kako smatraju, radi se o čoveku koji je bliski saradnik Đukanovića, Duška Markovića, Igora Lukšića, Milice Pejanović Đurišić i ostalih, koji je zajedno sa njima lovio "državne neprijatelje" pronalazeći ih u Srbiji, Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Rusiji.

Uz to, logistiku mu daju član Upravnog odbora Atlantskog saveza i odnedavno šef crnogorske diplomatije Ranko Krivokapić i ministar odbrane Raško Konjević, koji se svojevremeno kao ministar unutrašnjih poslova "proslavio" u razbijanju demonstracija u Podgorici koje je 2015. godine organizovao Demokratski front. Nezvanično se priča u krugovima bliskim izvršnoj vlasti da su na postavljenje Kentere za prvog čoveka tajne policije insistirale dve najjače NATO članice - SAD i Velika Britanija.

Zakonom o ANB-u premijer predlaže direktora te institucije, a Vlada ga imenuje nakon što Skupština Crne Gore da mišljenje o njemu. Direktor ANB-a imenuje se na period od pet godina, za rad je odgovoran Vladi, a ne može biti član političke stranke, niti politički delovati. Kentera je predsednik Atlantskog saveza od 2008. godine, saradnik na Fakultetu "Džon Kenedi" pri Univerzitetu Harvard, Akademiji za odbranu Ujedinjenog Kraljevstva i Kings koledžu u Londonu. Pre dolaska u Atlantski savez bio je direktor Centra za međunarodne odnose Crne Gore.

Osnivač je Foruma "Tu bi sikjur", vodeće bezbednosno-političke platforme na visokom nivou, posvećene procenama i analizi ključnih političkih i bezbednosnih izazova. Osnovao je i Digitalni forenzički centar, 2018. godine, posvećen borbi protiv dezinformisanja, lažnih vesti i propagandnih kampanja koje imaju za cilj destabilizaciju demokratskih procesa u Crnoj Gori i na Zapadnom Balkanu. Redovan je savetnik Vlade, medija i javnosti. Doktorirao je studije bezbednosti na Univerzitetu u Beogradu.

- Novoimenovani vršilac dužnosti direktora ANB Savo Kentera nije bio u odnosu ni sa jednom političkom partijom - ocenio je premijer Dritan Abazović, navodeći da mu je to bilo dovoljno da donese odluku o njegovom imenovanju.

Razmišljao je, kako je rekao, o nekoliko kandidata za čelnu poziciju ANB.

Dolazak Kentere na mesto šefa ANB je opasno igranje sa bezbednošću države Crne Gore, poručio je jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević.

- Abazović na čelo obaveštajno izbušene ANB dovodi krajnje problematičnu ličnost koja ne zadovoljava niti jedan od kriterijuma koji iziskuju složenost bezbednosnih rizika i izazova u Crnoj Gori. Kentera je čovek bez profesionalnog iskustva, sa saradničkim statusom koji se bavio sitnim informisanjem i nema neophodan profesionalni, politički i javni autoritet da vodi službu.

STAJAO IZA OPSKURNOG "UDARA"

JEDAN od lidera Demokratskog fronta, Nebojša Medojević, tvrdi da je Kentera sa bivšim ministrom Predragom Boškovićem (DPS) stajao iza skandaloznog portala "Udar" koji je ANB osnovao "za diskreditaciju opozicije, a posebno DF":

- Sa mejl adrese koja u sebi ima prezime jedne inostrane rok zvezde, komunicirao je sa DPS agentima u ANB i sastavljao pljuvačke tekstove protiv lidera DF.

RANKO KRIVOKAPIĆ OPET PO SRBIJI

PRVI javni nastup novi šef crnogorske diplomatije Ranko Krivokapić imao je u Ambasadi Ukrajine u Podgorici i iskoristio je to da napadne Srbiju, poredeći Crnu Goru sa Ukrajinom, odnosno Srbiju sa Rusijom.

- Odnosi sa Srbijom su uvek teški, ali prioritetni. To što se do sada dešavalo, nije bio dobrosusedski odnos. Količina mešanja u unutrašnje stvari Crne Gore je bila van svih normalnih odnosa, ali verujem da to možemo popraviti - dodao je Krivokapić, uputivši zamerke i na regionalnu inicijativu Otvoreni Balkan. - To je neefikasan model! Berlinski proces je bolja varijanta jer u tom projektu imamo Nemačku kao moderatora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)