IZBORNI ROK PONOVO PRED POSLANICIMA: Nakon usvajanja dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi, predsednik traži novo odlučivanje

V. KADIĆ

07. 05. 2022. u 08:38

PREDSEDNIK Crne Gore Milo Đukanović vratio je na ponovno odlučivanje Skupštini Zakon o lokalnoj samoupravi, dan nakon što je parlament odlučio da se odlažu izbori u više crnogorskih opština, glasovima 45 poslanika, dok ih je 16 bilo protiv.

ИЗБОРНИ РОК ПОНОВО ПРЕД ПОСЛАНИЦИМА: Након усвајања допуна Закона о локалној самоуправи, председник тражи ново одлучивање

Foto Skupština CG

Đukanović u dopisu šefici Skupštine Danijeli Đurović navodi da je ranije u skladu sa utvrđenim ustavnim prerogativima, "dosledno sledeći važeće pravne akte i valjano ceneći precizno definisane zakonske rokove", doneo odluku o raspisivanju izbora za odbornike u Skupštini Podgorice, Bara, Bijelog Polja, Danilovgrada, Kolašina, Plužina, Pljevalja, Šavnika i Žabljaka, kojima u junu, odnosno u julu ove godine ističe mandat. Kao i odluke o raspisivanju prevremenih izbora za odbornike, u SO Budva i Tivat, koje je prethodno raspustila Vlada Crne Gore.

- Želeo bih da ukažem da bi se donošenjem Ukaza o proglašenju ovog zakona, stupanjem na snagu istog i postupanjem predsednika Crne Gore saglasno njegovom tekstu i dejstvu, moglo otvoriti više bitnih pravnih pitanja, odnosno nedoumica, koje nastaju u karakterističnim političkim situacijama, uz pretpostavljenu refleksiju na polje crnogorskog ustavnog sistema i postulata ustavnog prava uopšte - naveo je Đukanović u dopisu Đurovićevoj.

Amandman Miloša Konatara (URA) postao je sastavni deo Zakona, a njime je predviđeno da se izbori održe najkasnije do 30. oktobra, umesto, kako je ranije definisano, da se održi tog dana.

- Ovaj isti zakon, s istom namerom da se izbori odlože, predlagan je u novembru. Traženo je odlaganje u Petnjici, Cetinju i Mojkovcu. I u januaru smo imali inicijativu da se izbori u Ulcinju i Beranama odlože i održe sa izborima u grupi opština - naveo je Konatar, dodajući da su predlagači spremni da isprave normu, kako se ne bi eksplicitno određivao datum izbora.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica kazao je da, ako bilo ko može da se ponaša kako hoće, to generiše deformaciju političkog sistema sa nesagledivim posledicama za društvo. On je na sednici parlamenta ocenio da je ovaj predlog akt bez presedana i dijametralno je drugačiji od svih ranijih sličnih predloga.

- Ovde se ne radi o objedinjavanju nego o odlaganju izbora. Njim se definiše datum održavanja izbora, nijedan predlog zakona ranije nije predviđao mogućnost da se fiksira datum održavanja izbora. Ovim predlogom antizakona ne predviđa ni produžavanja mandata Skupština opština kojima je istekao mandat, a u Budvi i Tivtu gde je uvedena prinudna uprava, odbori poverenika već postoje i funkcionišu, pa se urušava privremeno rešenje prinudne uprave - kazao je Koprivica.

Za DPS ovo je racionalno rešenje. Poslanik Predrag Sekulić očekuje da će Odbor za izbornu reformu završiti posao i odrediti da mandat odbornicima traje četiri godine "slagali se oni ili ne".

NESHVATLjIVO

ŠEF poslaničkog kluba Demokratskog fronta Slaven Radunović, komentarišući dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, kazao je da se samo priča o tome kako da se izbori ne održe.

- Razumem da nije pravi momenat za vas, da ste svesni da biste loše prošli na izborima, to politički razumem. Ali ne razumem da ste spremni toliko daleko da idete, da insistirate da se odlože izbori koji su vanredno zakazani i da produžite prinudnu upravu u Budvi i Tivtu. To je neshvatljivo - kazao je Radunović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna