LOŠA INFRASTRUKTURA CEVOVODA KROZ BIJELU: U hercegnovskom preduzeću spremni za investiciju, ali ne bez Regionalnog vodovoda

V. V.

30. 04. 2022. u 11:28

HERCEG Novom nisu potrebne dodatne količine vode iz Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje jer u sistemu ima oko 550 litara u sekundi, iz hidroelektrana na Trebišnjici i sa lokalnog izvorišta Opačica.

ЛОША ИНФРАСТРУКТУРА ЦЕВОВОДА КРОЗ БИЈЕЛУ: У херцегновском предузећу спремни за инвестицију, али не без Регионалног водовода

Foto: V. Vujanović

To je, čak i kada se udvostruči broj potrošača, u špicu sezone dovoljno, informiše direktorka hercegnovskog "Vodovoda" Olivera Doklestić. S druge strane treba rešiti problem održavanja vodovodne infrastrukture regionalnog cevovoda od Zmijica do Kamenara jer je u lošem stanju. Sastanak na kome je trebalo razmotriti ove teme, na zahtev iz Regionalnog vodovoda odgođen je za narednu sedmicu.

Direktorka Doklestić kaže da je loša situacija na čeličnom cevovodu dugom 12 km uprkos tome što su iz hercegnovskog preduzeća uložili izvesna sredstva u sanaciju, a posebno su problemi prisutni na deonici kroz Bijelu u dužini od 1 500 metara. Snimci napravljeni kamerom pokazali su da je cevovod u Bijeloj na više mesta izbušen, na pojedinim se zadržala veća količina ustajale vode sa primesom soli. Sve ovo dešava se baš u delu cevovoda dokle je priticala voda iz Regionalnog vodovoda i preuzimana za potrebe potrošača u Kamenarama i Bijeloj.

Foto: Vodovod Herceg Novi

Cevovod od Kumbora do Bijele je u nešto boljem je stanju.

-On se poslednji put punio 2017. godine sa tivatskog lokalnog izvorišta preko Regionalnog vodovoda. Tada je kompenzovana nedostajuća količina vode za hercegnovsku rivijeru, u letnjem periodu. Od tada nije se više koristila voda preko ovog sistema, objašnjava je Doklestić i zaključuju da preuzimanje vode iz Regionalnog vodovoda nema smisla dok se ne sanira cevovod jer bi imali ogromne gubitke.

– Spremni smo za investiciju, ali nam je potreban dijalog sa Regionalnim vodovodom u čijem je vlasništvu cevovod i rezervoar Zmijice. Pokušali smo da otkupimo tu infrastrukturu ili da drugačije rešimo vlasništvo, ali nije bilo dogovora.

Doklestić podseća i da je infrastrukturu uradio Regionalni vodovod pre 40-tak godina, za snabdevanje hercegnovske rivijere i da bi se iz resursa Opštine Herceg Novi viškovi vode prebacivali ka Tivatu i Budvi. To je trajalo dok nije izgrađen regionalni sistem sa izvorišta Bolje sestre.

- Pre 12 godina izgrađen je sistem Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje i Herceg Novi je ostao poslednja tačka, stalno pod pritiskom da preuzima ovu vodu. Zbog svega je iniciran sastanak sa predstavnicima Regionalnog vodovoda, kao vlasnicima, da se napokon reši pitanje sanacije i održavanja njihove infrastrukture u Opštini Herceg Novi, objasnila je Doklestić.

U hercegnovskom „Vodovodu" u poslednje vreme su na osnovu sanacije kvarova na mreži uspeli da smanje gubitke vode koji su na rivijeri iznosili oko deset litara u sekundi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije