OSTAO JE VERAN KOSOVU I SVOM NARODU: U kripti Sabornog hrama Vaskrsenja Hristovog u Podgorici predstavljeno sedam knjiga Momira Bulatovića

V. KADIĆ

06. 04. 2022. u 19:19

MITROPOLIJA crnogorsko-primorska i porodica Bulatović ispunili su zavet blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija da se u kripti pod svodovima Sabornog hrama Vaskrsenja Hristovog u Podgorici promovišu kapitalna dela velikog čoveka, patriote, političara, mislioca i profesora dr Momira Bulatovića, nekadašnjeg premijera SRJ.

ОСТАО ЈЕ ВЕРАН КОСОВУ И СВОМ НАРОДУ: У крипти Саборног храма Васкрсења Христовог у Подгорици представљено седам књига Момира Булатовића

Foto V. Kadić

Sedam njegovih knjiga u utorak je predstavljeno mnogobrojnoj publici, a ceo prihod od prodaje biće usmeren narodnim kuhinjama Mitropolije.

Da Bulatovića manje pamtimo kao političara, a više kao mislioca, ocenio je mitropolit Joanikije, dodajući da Crnoj Gori treba da je čast što je imala na čelu jednog tako civilizovanog i čestitog mislioca.

- Ono što je Momir ostavio kao svoje delo zaista dosad nismo imali ni od jednog političara u Crnoj Gori - kazao je mitropolit, dodajući da je prvi put video Bulatovića na televiziji pre nego što je došao na vlast i zapamtio njegove reči da mi moramo spasti i sačuvati Kosovo. - Upoznao sam se sa njim tek pošto je smenjen sa vlasti. Sreo sam jednog finog, obrazovanog, milog čoveka i gospodina, intelektualca. Znao sam naravno i njegove zasluge kao predsednika Crne Gore, ali on nije izdao Kosovo. Naprotiv! Ostao je veran Kosovu i svom narodu i najbolje to potvrdio 1999.

Momir je pripadao najtalentovanijoj generaciji mladih političara u bivšoj Jugoslaviji, uverenja je Manojlo Vukotić iz izdavačke kuće "Vukotić medija" koja je objavila Bulatovićeva dela.

- Sve je čisto i jasno već po naslovima. Ništa nije izmišljeno u "Pravilima ćutanja". Momir je razgrnuo latice razgranatog političkog života. Njemu je politika bila strast, a Crna Gora ceo život. Bolno zaljubljen u Crnu Goru zaključuje da je ona danas izgubila pravo da vodi svoju politiku - naglasio je Vukotić.

Dr Miša Đurković osvrnuo se na trenutke druženja sa Momirom Bulatovićem, ističući da su to fantastični doživljaji sa načitanim, duhovitim i narodnim čovekom koji je doprineo da srpsko ime opstane ovde u Crnoj Gori. Novinar i publicista Milan Stojović, Bulatovićev prijatelj iz studentskih dana rekao je da je on jedan od malobrojnih sa vlasti koji nije profitirao od narodne muke.

AMANET

MOMIR mi je još 2011. poklonio knjigu sa posvetom: "Nadi, najboljem čuvaru sjeni". Osam godina kasnije shvatila sam da je to bio njegov amanet da, pored sina Boška čuvam i njegove seni. Kao i uvek, i tad je video nekoliko koraka unapred. Ovo je, pre i iznad svega, veče jednog oca i jednog sina, Momira i Boška Bulatovića - kazala je Nada, supruga Momira Bulatovića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024