VLADA CRNE GORE OBELODANILA: Brod kojim je dopremljeno 500 kilograma kokaina i u prethodnoj godini uplovljavao u barsku luku

B.Dabić

25. 03. 2022. u 10:31

PREMA zvanični podacima državnih organa Crne Gore, teretni brod „Spirit of Chennai“, kojim je dopremljeno 500 kilograma kokaina zaplenjenog u Podgorici polovinom januara, i ranije je uplovljavao u luku Bar.

ВЛАДА ЦРНЕ ГОРЕ ОБЕЛОДАНИЛА: Брод којим је допремљено 500 килограма кокаина и у претходној години упловљавао у барску луку

Foto: B.Dabić

Vrednost droge procenjuje se na oko 20 miliona evra.

Vlada Crne Gore objavila je na svom sajtu spisak svih plovila koja su uplovila u Luku Bar od 1. januara do 31. decembra 2021. godine, i iz tog dokumenta vidi se da je brod „Spirit of Chennai“ četiri puta dolazio u Luku Bar tokom te godine. Spisak je objavljen po zahtevu NVO Mreža za afirmisanje nevladinog sektora (MANS).

Taj spisak sadrži datum i sat dolaska, naziv broda i zastavu pod kojom plovi, Portugalije. Spisak, koji je moguće pogledati i na sajtu Vlade Crne Gore, sadrži dokaze da je „Spirit of Chennai” 

Podsetimo, 12. januara radnici su uočili supstancu u paketima sa bananama, a uprava trgovinskog lanca obavestila je policiju. 

Brod koji je doplovio iz Ekvadora sa 70 kontejnera banana je uplovio u Luku Bar 2. januara ove godine, a carinski službenik je otkrio da jedan od kontejnera sadrži sumnjiv tovar, o čemu je obaveštena policija.  

Foto: MUP CG

Tekst potpisa

Dogovor sa policijom o praćenju tovara

Sumnjajući da se u kontejneru pored banana nalazi kokain, Uprava prihoda i carina je u dogovoru sa policijom odlučila da prati sumnjivi tovar do krajnjeg odredišta. Nakon što je sumnjivi teret 11. januara stigao u magacin „Volija”, jednog od najvećih trgovačkih lanaca u Crnoj Gori, radnici koji su primetili sumnjive pakete obavestili su upravu kompanije koja je pozvala policiju. Zatim je policija zaplenila pakete za koje je utvrđeno da je u njima kokain.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) pokrenulo je krivični postupak protiv špeditera Đoka Drobnjaka zbog sumnje da je član međunarodne kriminalne grupe koja je, kako se sumnja, formirana radi šverca kokaina iz Južne Amerike u Evropu, a delovala je i u Crnoj Gori. Ipak, još nije sasvim poznato na čemu se temelje optužbe protiv njega. Istražni postupak je i dalje u toku.

Protesti zbog hapšenja Drobnjaka

Povodom hapšenja Drobnjaka, u Baru je održan i protest podrške krajem januara. Nekoliko stotina okupljenih građana potpisalo je peticiju kojom se zahteva ukidanje pritvora čoveku kojem je, kako tvrde, nanesena velika nepravda. Oni tvrde da je Drobnjak častan i pošten čovek, bez ikakve mrlje u svojih 49 godina života, što može potvrditi i svaki građanin Bara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)