MILOVA PODRŠKA JE OPASNA I SKUPA: Dok traju pregovori o formiranju Vlade u Crnoj Gori, iz DF upozoravaju na jačanje uticaja DPS

V. KADIĆ

18. 03. 2022. u 22:25

IAKO je Dritan Abazović nakon sastanka sa predstavnicima svih opozicionih stranaka saopštio da su došli na korak do konačnog dogovora o manjinskoj vladi, podržavajući Sporazum napisan po Đukanovićevom diktatu, samo nekoliko sati kasnije ispostavilo se da su URA i Socijalistička narodna partija Vladimira Jokovića, u stvari iza njihovih leđa, u tajnosti, potpisali novu, izmenjenu verziju tog Sporazuma.

МИЛОВА ПОДРШКА ЈЕ ОПАСНА И СКУПА: Док трају преговори о формирању Владе у Црној Гори, из ДФ упозоравају на јачање утицаја ДПС

Foto D. Milovanović

U njoj je, kako "Novosti" saznaju, izbrisana odredba o podršci Rezoluciji o genocidu u Srebrenici i potreba uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji zbog rata sa Ukrajinom.

Procurela je, takođe, informacija da su Abazović i Joković izmenili stav i o konsenzusu unutar manjinske vlade, po kojem sada te dve partije mogu da donose važne odluke ili predlažu zakone - preglasavanjem.

Da priče o "proterivanju" SNP iz Abazovićevog tima zarad učešća partija koje su poražene na izborima - SDP i SD ne drži vodu, potvrdio je funkcioner URA Luka Rakčević. On je saopštio da će u novoj vladi biti samo koalicija "Crno na bijelo", SNP i manjinske stranke.

- To je bila poruka i prethodnih meseci. Potpisnici memoranduma o saradnji iz decembra treba da budu okosnica nove vlade. Mislim da će se vrlo brzo doći do konačnog koncepta evropske vlade. Što se tiče mandatara Dritana Abazovića, on je većinu svog posla uspešno završio jer su svi ključni detalji do kraja koncipirani - poručio je Rakčević.

S druge strane, Joković je u petak izjavio da ne može precizno da odgovori o sastavu manjinske vlade, ali je rekao da su principi dogovoreni i da je na mandataru da predstavi kabinet i zatraži sednicu Skupštine, te da je SNP odlučio da može da otpočne razgovore o vladi sa GP URA i manjinskim strankama. Na pitanje da li je potpisao sporazum kojim se osuđuje genocid u Srebrenici, Joković je odgovorio da nije i da to, kako je rekao, "nije precizna informacija".

A na pitanje kako će se SNP izjasniti ako to bude uslov za ulazak u manjinsku vladu, Joković kaže:

- Ako bude i šta bude, ne mogu da nagađam. S mandatarom smo principe dogovorili. Sledeća pitanja ne mogu da razmatram.

Inače, u petak su iz Demokratskog fronta uputili poziv mandataru Abazoviću, Građanskom pokretu URA i lideru Socijalističke narodne partije Vladimiru Jokoviću da ne vraćaju Mila Đukanovića u sam centar izvršne vlasti, nego da se vrate i naprave vladu unutar parlamentarne većine koja je pobedila na izborima 30. avgusta 2020. godine.

Foto: Tanjug

Jedan od lidera DF Andrija Mandić naglasio je da je Đukanović u svom poslednjem nastupu obavestio javnost da ne želi da podrži nikakvu manjinsku vladu u kojoj se dominantno ne bi pitali oni koji bi je podržavali.

- Dakle, oni koji će je podržavati neće da budu dekor. Đukanović je poručio da nema besplatnog ručka, odnosno besplatne podrške manjinskoj vladi. Građanski pokret URA je mogao da čuje da je za njih namenjena ista uloga kao Pozitivnoj. Ko se god uhvati u kolo s DPS završiće kao one stranke koje su nestale s političke scene - kazao je novinarima Mandić.

- Ulazimo u završnu fazu povratka DPS na vlast.

Bulatović, Mandić i Medojević, Foto DF

JOANIKIJE: CRKVI USKRAĆENA PRAVA

SRPSKA pravoslavna crkva u Crnoj Gori trpi diskriminaciju i nije u ravnopravnom položaju sa drugim verama, izjavio je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i istakao da se ovoj verskoj zajednici i dalje uskraćuju njena osnovna prava kao što je veronauka i vraćanje nasilno oduzete imovine, a još nema ni Temeljni ugovor:

- Mi smo dužni da se borimo za ostvarivanje prava SPC, kao i za ravnopravnost svih vera.

Ta borba za nas nije politika nego pitanje opstanka i života.

Poručio je da se pregovori oko Temeljnog ugovora mogu nastaviti kada se uspostavi nova vlada, kao i da oni imaju strpljenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)