DRITAN ESKOBARU OBEĆAO SANKCIJE: Buduća Vlada Crne Gore nastavlja Đukanovićevu spoljnu politiku kada je reč o odnosu prema Moskvi

V. K.

15. 03. 2022. u 21:40

MANjINSKA vlada koju u Crnoj Gori "kroji" Dritan Abazović nije još ni formirana, a njeni budući akteri, na čelu sa mandatarom, jasno su dali do znanja da će bar u spoljnoj politici nastaviti tamo gde je Milo Đukanović stao.

ДРИТАН ЕСКОБАРУ ОБЕЋАО САНКЦИЈЕ: Будућа Влада Црне Горе наставља Ђукановићеву спољну политику када је реч о односу према Москви

Dritan Abazović, Foto Tanjug

Tako su u utorak iz Abazovićeve URA zatražili da odlazeći kabinet Zdravka Krivokapića što pre usvoji odluku o uvođenju sankcija Rusiji, kako Crna Gora ne bi bila "jedna od retkih država koja odbija da osudi rat i prati politiku EU". A, teren za izjašnjavanje ministara pripremljen je i na sednici vladine Komisije za politički sistem, kojom je predsedavao upravo Abazović, a na kojoj je jednoglasno usvojen paket sankcija Rusiji. Kaznene mere odnose se na 696 ruskih državljana, kao i na finansijske institucije, imovinu, promet i distribuciju dobara.

Spekuliše se da Krivokapićeva odlazeća vlada izbegava da stavi na dnevni red ovu odluku jer su, prema nezvaničnim informacijama, ministarke Vesna Bratić i Jelena Borovinić Bojović i njihove kolege Ratko Mitrović i Aleksandar Stijović najavili premijeru da će biti protiv, dok će ministri Milojko Spajić i Jakov Milatović biti - uzdržani.

Ovoaj odluci je prethodio i Abazovićev razgovor sa specijalnim američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, tokom kojeg je aktuelni vicepremijer izjavio da je Crna Gora spremna da proširi sankcije Rusiji kako bi do kraja ispratila spoljnu politiku EU. A, jasna evroatlantska orijentacija, uključujući i stav da je Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu, biće kriterijum za podršku manjinskoj vladi Crne Gore, od strane Đukanovićevog DPS-a.

- Da Abazovića ne vidim kao premijera, ne bih ga predlagao za mandatara, to je jasno. Nema dileme da je DPS spremna da podrži manjinsku vladu uz jedan uslov, da svi politički ciljevi i prioriteti ove vlasti moraju biti u skladu sa suštinskom proevropskom i proatlantskom politikom Crne Gore - kazao je Đukanović za prištinsku KTV.

POZIV AMERIKE

Ambasada SAD u Crnoj Gori pozvala je sve društvene lidere, uključujući čelnike SPC da "stanu u odbranu hrabrog naroda Ukrajine".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave